CHIȘINĂU, 7 sept. - Sputnik. Comentând refuzul conducerii Parlamentului Moldovei de a trimite o delegație de observatori la alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, șeful Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a menționat la un post local de televiziune că vede în asta un pas ostil în raport cu Rusia .
"Evident că aici este implicată geopolitica. Cred că au primit sarcina de la curatorii occidentali să nu mențină contactele cu Rusia. Dar cum să explici altfel? Eu nu țin minte vreun caz în ultimii 20 de ani ca deputații moldoveni să nu participe în calitate de observatori la alegerile în Duma de Stat a Federației Ruse.Cu atât mai mult că Moldova nu suportă în acest caz niciun fel de cheltuieli, chiar și biletele sunt din contul părții ruse. Desigur, aceasta este o acțiune neprietenoasă față de partenerul nostru strategic. Și sunt revoltat de această situație ", a declarat președintele PSRM.
Dodon a menționat că, în acest context, s-a adresat oficial conducerii organului legislativ moldovenesc pentru explicații.
"Eu înțeleg de ce conducerea Parlamentului nostru a procedat anume așa. Unele țări occidentale care promovează o politică antirusească au decis să nu trimită observatori în Rusia. Și Moldova se alătură acum de facto sancțiunilor antirusești. Iar asta, din punctul meu de vedere, este o greșeală ", a spus Igor Dodon.
Șeful PSRM este sigur că parteneriatul strategic cu Rusia trebuie „protejat și dezvoltat”.
Vorbind despre o posibilă vizită a președintelui Sandu în Federația Rusă, Dodon a menționat că „trebuie să mergi cu o agendă concretă”.
"Avem multe probleme foarte serioase care trebuie discutate cu partea rusă - energie, comerț, imigranți de muncă. Însă pentru aceasta trebuie să existe o anumită poziție clară în raport cu partenerul nostru strategic. Însă nu așa, când te întâlnești cu Dmitri Kozak la Chișinău vorbești despre prietenie, iar o săptămână mai târziu mergi la Kiev și declari că Rusia este agresor", a menționat politicianul.
Dodon afirmă că nu-i este clară această poziție și că șeful statului moldovenesc ar trebui să protejeze în primul rând interesele propriilor cetățeni.
„Președintele trebuie să se gândească la producătorii noștri, la exportatorii noștri, dar nu să urmeze orbește agenda dictată de la Washington sau Bruxelles”, a rezumat liderul socialiștilor.