BUCUREŞTI, 5 sept – Sputnik, Doina Crainic. Cercetătorii ruşi au dezvoltat o nanopachetare specială pentru actiniu, care protejează corpul de produse degradante toxice de 6-10 ori mai eficient decât analogii acesteia. Articolul a fost publicat în revista ACS Applied Materials & Interfaces.
General therapy with the use of the Actinium-225 capsules
Acest lucru se datorează faptului că actiniul emite particule alfa: transferul liniar de energie de acest tip este mai mic decât cel al razelor beta, astfel că „lovește” celulele canceroase cu mai multă precizie fără a le afecta pe cele sănătoase. Totuşi, actiniu-225 produce izotopi toxici, cum ar fi franciu-221 și bismut-213, care se acumulează în ficat, rinichi și splină. Cercetătorii explică faptul că acest lucru împiedică utilizarea actiniului pe scară largă în practica clinică.
General therapy with the use of the Actinium-225 capsules
Soluția la această problemă a fost găsită de cercetătorii TPU, care au propus o metodă unică de împachetare a izotopilor într-o capsulă polimer-proteică. Potrivit acestora, capsula ajută la neutralizarea izotopilor toxici și la creșterea efectului terapeutic al actiniului-225 cu 40%.
„Actiniul este considerat un izotop universal și, teoretic, poate fi utilizat pentru tratarea tuturor tipurilor de cancer, cu condiția rezolvării problemei toxicității. Metoda noastră se bazează pe utilizarea unui polimer biodegradabil: capsula se descompune în elemente inofensive după ce franciu-221 și bismutul-213 se descompun în izotopi inofensivi”, a explicat Alexander Timin, unul dintre autorii articolului și cercetător principal la Şcoala de cercetare TPU în chimie și științe biomedicale aplicate.
Timpul de înjumătățire plasmatică al actiniului-225 este de 10 zile, iar capsula rămâne intactă cel puțin două săptămâni. Testarea pe animale a demonstrat acumularea a nu mai mult de 5% din cantitatea totală în rinichi, în timp ce sistemele existente în prezent conduc la o rată de acumulare cuprinsă între 30-35% și 50%. În plus, rezistența noilor capsule este cu 70-80% mai mare decât cea a analogilor, au mai spus cercetătorii, citaţi de Sputnik News.
распределение полученных носителей с радионуклидом после инжектрования в опухоль мыши
© Photo : Tomsk Polytechnic University
Cercetătorii TPU au explicat că în prezent, pentru ambalarea actiniului, este utilizată în mod obișnuit metoda fizică: izotopul este pur și simplu amestecat cu nanosfere polimerice poroase, „blocând” cea mai mare parte din interior. Cu toate acestea, structura s-a dovedit a fi nesigură, au remarcat cercetătorii.
La crearea de noi capsule, autorii au folosit metode chimice, mai întâi legând actiniul de albumină, o moleculă de proteină, și apoi plasându-l într-o soluție de polimer. Albumina creează o legătură covalentă puternică cu polimerul, înconjurând realmente izotopul într-o sferă de protecție. Oamenii de știință de la TPU au folosit un polimer disponibil comercial pe bază de polipeptide și polizaharide.