Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Veteranii de război din Moldova primesc ajutor umanitar din partea Rusiei

La cea de-a 77-a aniversare a eliberării Moldovei de invadatorii fascisti, în republică se desfășoară o acțiune de predare a unui ajutor umanitar veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patreiei din partea Ministerul Apărării al Federației Ruse.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. În ajunul comemorării victoriei Armatei Roșii în operațiunea ofensivă strategică Iași-Chișinău și eliberării complete a Moldovei sovietice de ocupația nazistă, conducerea Ministerului Apărării din Rusia a decis să ofere sprijin participanților la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Aparatul atașatului militar și aerian al Federației Ruse din Republica Moldova a pregătit ajutor material și umanitar pentru veterani. Pe lângă asistența financiară, fiecare veteran va primi certificate pentru achiziționarea medicamentelor și bunurilor necesare.
Participant la Parada Victoriei din 1945, colonelul Evgheni Dolgov
Împreună cu reprezentanții misiunii diplomatice, asistența materială va fi oferită eroilor de reprezentanții Consiliului Coordonator al Conaţionalilor Ruşi din Republica Moldova, activiști ai organizațiilor de veterani și de căutare și ai comunităților ruse din regiunile republicii. Încercând să facă tot posibilul pentru ca nimeni să nu fie uitat și să primească sprijin în timp util, participanții la misiunea umanitară au vizitat zeci de orașe și sate moldovenești.
Veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cavalerul Ordinului Republicii colonelul Vasili Litvinov a fost felicitat de către atașatul militar și aerian al Federației Ruse din Republica Moldova, eroul Rusiei Andrei Pribîtkov
Veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cavalerul Ordinului Republicii colonelul Vasili Litvinov a fost felicitat de către atașatul militar și aerian al Federației Ruse din Republica Moldova, eroul Rusiei Andrei Pribîtkov. Ofițerii s-au întâlnit ca niște vechi prieteni, amintindu-și de ceremoniile la care participaseră.
Acum doi ani, din numele veteranilor de război, colonelul Litvinov a întâmpinat oaspeți de rang înalt la capul de pod Șerpeni cu ocazia aniversării eliberării Moldovei de la fascism, a participat la o campanie de trimitere a pământului sacru colectat din memoriale militare pentru a fi pus la bazele Bisericii Principale a Forțelor Armate Ruse.
În ciuda pofida vârstei sale respectabile, veteranul și-a exprimat disponibilitatea de a fi util în măsura posibilităților sale în activitatea de perpetuare a memoriei și a evenimentelor organizate de Ambasada Rusiei.
Владимир Филандин пригласил гостей на 100-летний юбилей
Participantul la apărarea Moscovei, veteranul celebrei divizii a 8-a de gardă Panfilov Vladimir Filandin, care de asemenea a primit oaspeți, a invitat la rândul său personalul misiunii diplomatice la o aniversare importantă - anul viitor bătrânul soldat va împlini 100 de ani.
„Cu siguranță voi ajunge până la acea vârstă, pur și simplu nu uitați să veniți” - a spus eroul războiului în mesajul de rămas bun.
Ultimii participanți și martori ai acelui război ne amintesc de acel război teribil, de prețul plătit pentru Marea Victorie.
În semn de respect și recunoștință pentru faptele eroice, pentru pacea acordată umanității, mulțumim și onorăm eroii noștri învingători.