Coronavirus

Test la COVID o dată la trei zile pentru studenții nevaccinați: Unde se va aplica măsura

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care refuză vaccinarea ar putea fi obligați să prezinte test negativ la COVID-19 o dată la trei zile ca să poată frecventa orele. Autoritățile iau în calcul implementarea acestei măsuri.
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Șefa campaniei de vaccinare Ninel Revenco a fost întrebată în emisie la Radio Sputnik Moldova cum se va desfășura procesul de studii în instituțiile de învățământ superior - online sau de la distanță. Ea a precizat că cel puțin anumite categorii de studenți, precum cei de la medicină, nu mai pot continua să studieze de la distanță, pentru că asta afectează simțitor calitatea studiilor. Astfel, ca să poată frecventa cursurile - fie vor trebui să se vaccineze, fie ar putea fi obligați să prezinte periodic teste negative la COVID-19.
„Toate instituțiile educaționale, universitățile, au lucrat destul la distanță. Dacă vorbim de Universitatea de Medicină, nu putem să educăm medicii la distanță, aici calitatea educației lasă de dorit. Am rugat toți studenții dacă doresc să meargă în sălile de studii ar trebui să meargă la imunizare. În alte țări, studenții care nu sunt vaccinați trebuie să facă test o dată la 3 zile - ne gândim și noi la această schemă”, a declarat Ninel Revenco.
În cadrul aceleiași emisiuni, viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a fost întrebată cum vor învăța elevii din învățământul secundar, gimnazial și liceal în noul an de studii.
Ea a precizat că primăria municipiului Chișinău își pregătește școlile să activeze în regim normal, în conformitate cu hotărârea Comisiei Naționale de Sănătate Publică din luna august a anului trecut, dar nu poate garanta că o nouă hotărâre nu va fi adoptată în viitorul apropiat.
Coronavirus
Vaccinarea împotriva COVID-19 poate deveni obligatorie în Moldova? Răspunsul autorităților
„Suntem gata să începem anul școlar cu sută la sută prezență fizică, dar cunoașteți că reglementările sunt cele de anul trecut. Pregătim instituțiile în baza hotărârii din august 2020, dar așteptăm reglementările actualizate ca să știm cum desfășurăm totuși procesul de studii. Ar fi important să înțelegem dacă mergem corect cu pregătirile sau să nu avem situația că trebuie să reorganizăm procesul”, a declarat Angela Cutasevici.
Precizăm că până în prezent în Republica Moldova au fost vaccinate peste 1 milion 173 de mii de persoane, dintre care aproape 600 de mii au primit deja și a doua doză.