Galerie foto
Vedeți în imagini spectaculoase ce se întâmplă în Moldov și în lume

Semafoarele în peisajul urban – istorie și actualitate

Ziua Internațională a Semaforului este sărbătorită pe 5 august: anume în această zi, în 1914, predecesorul semafoarelor moderne a fost instalat în orașul american Cleveland.
Sputnik
1 / 11

Cuvântul semafor provine de la grecescul „σῆμαφόρος”, care înseamnă „cel care poartă semnele”.

2 / 11

Primul semafor semăna foarte puțin cu dispozitivele moderne, dar avea deja lumina roșie și verde, în timp ce semafoarele tricolore au apărut abia peste câțiva ani.

3 / 11

În Chișinău, primul semafor a fost instalat destul de târziu – în anul 1964.

4 / 11

El a apărut la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni (fostele străzi V.I. Lenin și N. Gogol).

5 / 11

Actualmente, în capitala Moldovei sunt peste 180 de semafoare.

6 / 11

Semafoarele au devenit demult parte a peisajului urban și un atribut indispensabil al metropolelor aglomerate.

7 / 11

Dar nu numai pe străzile orașului pot fi văzute semafoare. De fapt, ele sunt nelipsite peste tot unde există transport, inclusiv la vamă.

8 / 11

Și feroviarii au semafoarele lor. Și, deși acum nu există prea mult transport feroviar în Chișinău, dispozitivele de semnalizare luminoasă funcționează fără cusur.

9 / 11

сSe pare că nu există niciodată prea multe semafoare. Principalul este ca fiecare participant la trafic să știe ce trebuie să facă – atât automobiliștii, cât și pietonii.

10 / 11

Ziua semaforului nu este o sărbătoare oficială. Ea este folosită mai degrabă ca un pretext pentru a le aminti încă o dată pietonilor și șoferilor că semafoarele nu sunt instalate degeaba.

11 / 11

Pentru că încălcarea regulilor de circulație poate fi plătită uneori cu prețul sănătății sau chiar al vieții omului.