Coronavirus

Moldovenii încă nu pot călători în toate țările UE cu certificatele digitale de vaccinare

Moldovenii încă nu pot călători liber în țările Uniunii Europene cu certificatele digitale de vaccinare anti-COVID. Consultantul în comunicare al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a comunicat pentru Sputnik Moldova când va fi remediată problema.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Deși a fost lansată platforma prin care moldovenii pot descărca și verifica certificatele de vaccinare anti-COVID în format electronic, cetățenii țării noastre nu pot calători liber în țările Uniunii Europene la prezentarea acestora. Se întâmplă din cauza că certificatele din Republica Moldova nu sunt conectate la cele digitale ale UE.
”UE a dat perioada de 6 săptămâni de la 1 iulie ca țările eligibile să se alinieze la acest proiect și să-si ajusteze propriile certificate de vaccinare, ca ulterior acestea să poată fi incluse într-o bază unică a Uniunii Europene”, a comunicat pentru Sputnik Moldova consultantul în comunicare al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.
Totodată, Stratulat a menționat că țara noastră a ajustat propriul certificat care conține elementele necesare conform cerințelor Uniunii Europene.
Societate
Poți avea probleme în călătorii: Cine riscă să nu primească certificat de vaccinare valid
”Specialiștii din Republica Moldova au trimis grupului de lucru al UE un document prin care s-au menționat schimbările efectuate și deja suntem în așteptarea unui răspuns din parte lor”, a adăugat consultantul în comunicare al Ministerului Sănătății.
Autoritățile în sănătate precizează că politica multor state e diferită în legătură cu certificatele de vaccinare. Unele țări efectuează teste rapide la intrarea țară, indiferent dacă persoana deține sau nu un certificat de vaccinare, altele din Uniunea Europeană permit accesul celor imunizați doar cu vaccinuri aprobate de EMA.
”În acest sens recomandăm ca înainte de orice călătorie să ne informăm despre regulile de intrare în țara în care vrem să călătorim, informația poate fi actualizată de la o zi la alta. Ca surse de informare pot servi Ambasada Republicii Moldova în țara respectivă”, a comunicat Cristina Stratulat.
Amintim că certificatul electronic de vaccinare COVID-19 a fost lansat oficial în data de 21 iulie. Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 conține doi identificatori de tip QR code. Unul dintre coduri va fi prevăzut pentru identificare internațională, iar celălalt va oferi posibilitatea de autentificare a certificatului în Registrul de stat al vaccinării COVID-19. Acesta este tradus în trei limbi - română, rusă și engleză. Certificatul va conține IDNP-ul, data, luna nașterii și codul generat de robot.