Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Scenarii posibile în cazul demiterii procurorului general

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că, în cazul demiterii procurorului general, noua guvernare nu se va grăbi cu numirea altei persoane, iar în această funcție ar putea fi numit un procuror general interimar
Sputnik
Mai mulți experți vorbesc în spațiul public despre atitudinea noii guvernări față de rezultatele modeste în exercitarea mandatului de către actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo.
Până la adoptarea noii legi cu privire la Procuratură dar și după reformă, această instituție continuă să balanseze între mai multe ramuri ale puterii. În multe state, la care Moldova face referire, procurorul general este parte a puterii executive deoarece el este acuzatorul statului în procesele penale și reprezintă emanația puterii.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că, în cazul demiterii procurorului general, noua guvernare nu se va grăbi cu numirea altei persoane, iar în această funcție ar putea fi numit un procuror general interimar. Cârnaț a declarat pentru Sputnik Moldova că la ora actuală sunt examinate mai multe ipoteze cu privire la o posibilă demisie a lui Stoianoglo, doar că noul partid de guvernământ nu se va grăbi cu numirea altui procuror general pentru că reformele în această instituție ar putea trena în timp.

„Eu cred că noua guvernare este în căutarea unui procuror general interimar, similar perioadei lui Ion Robu. În acea perioada au fost intentate mai multe dosare penale pe numele unor judecători, președinți și vicepreședinți de instanță, iar odată cu venirea lui Stoianoglo aceste dosare au fost încetate. Consider că actualul procuror general va fi în funcție atâta timp cât va dori Maia Sandu, pentru că vedem că ea nu vorbește deschis despre o posibilă demitere a lui Stoianoglo, dar o fac cei de la PAS. Însă, atunci când va vorbi șeful statului, eu cred că ei vor găsi o persoană din cadrul Procuraturii Generale care va exercita funcția de interimar, nu mai rău cum a făcut-o domnul Robu”, a precizat Cârnaț.

Cât privește procedurile de demitere a lui Stoianoglo, expertul spune că el fie va fi demis printr-o procedură constituțională, fie va fi destituit după o evaluare.
„În cazul demisiei prin procedura constituțională se va face referire la cazul demisiei celor patru membri ai CSM, nu contează principiul inamovibilității, dar principiul respectării constituției. Fie Stoianoglo va fi demis după procedura de evaluare a procurorului general, asta în cazul în care va fi modificată legislația, doar că acest proces ar putea să dureze”, a punctat Teodor Cârnaț.
Recent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că nu a încălcat prevederile legislației, motiv pentru care nu consideră că ar fi trebuit să plece din funcție. El a mai spus că după venirea sa în funcție activitatea în cadrul Procuraturii s-a îmbunătățit, iar nivelul corupției a scăzut.