Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Terenul fostului Stadion Republican: Va fi sau nu în proprietatea SUA

Curtea Constituțională va examina constituționalitatea Legii cu privire la transmiterea cu titlul oneros a unui bun imobil pe 29 iulie. Este vorba de terenul fostului Stadion Republican.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik. Curtea Constituțională va decide abia pe 29 iulie dacă terenul fostului Station Republica va trece sau nu în proprietatea Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Ieri, CC a constatat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski pentru controlul constituţionalităţii Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlul oneros a terenului unde se afla fostul Stadion Republican. Curtea constată mai multe nereguli în examinarea admisibilității sesizării, o declară sesizarea și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.
Republica Moldova
Expert: De ce SUA au nevoie de terenul fostului Stadion Republican
Amintim, în decembrie 2020, deputații PSRM au sesizat Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii cu privire la transmiterea Stadionului Republican pentru construcția unei noi Ambasade a SUA în Republica Moldova, care a fost votată de guvernarea democrată în 2018.
Republica Moldova
"Stadionul Republican" – o primă posibilă divergență în sânul noii puteri?
În context, socialistul Vasile Bolea a amintit că, la vremea respectivă, această lege a fost respinsă de două ori de președintele țării, Igor Dodon. După ce șeful statului a refuzat repetat să promulge legea, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării în baza sesizării deputaților PDM, iar legea a fost promulgată de președintele Parlamentului de atunci, democratul Andrian Candu.
FOTO: Inaugurarea primului stadion din republică pentru fotbal de plajă în parcul La Izvor
Pe 3 decembrie 2020, Parlamentul a votat, în ansamblu, un proiect de lege înaintat de deputații PSRM prin care a fost abrogată Legea cu privire la transmiterea cu titlul oneros a acestui complex sportiv Ambasadei SUA în Republica Moldova. Astfel, Stadionul Republican urma să revină în proprietatea publică a statului. Ulterior, la solicitarea deputaților PAS și PPDA, Curtea Constituțională a suspendat executarea acestei legi.