CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Conducătorii instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, agențiilor și instituțiilor, indiferent de forma de activitate, vor trebui să încurajeze angajații să se vaccineze împotriva COVID-19.
Autoritățile își propun ca până la 1 septembrie să se atingă rata de vaccinare în rândul angajaților de minimum 70 la sută.
Potrivit aceleiași hotărâri, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică sunt responsabile să dispună facilitarea organizării procesului de vaccinare împotriva COVID-19 și să se convoca cel puțin o dată la 2 săptămâni „pentru a discuta rezultatele și provocările procesului de vaccinare, cu identificarea și implementarea acțiunilor necesare”.
„Comisiile vor stabili obiectivul de acoperire vaccinală a 70% din populația eligibilă la nivelul fiecărui teritoriu administrativ până la 1 decembrie 2021”.
Decizia vine după ce acum câteva zile Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru s-a întrunit în ședință și a discutat despre posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii de cetățeni activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii.
Autoritățile au declarat atunci că vaccinarea obligatorie a acestor categorii de persoane ar fi necesară pentru a nu permite răspândirea în Moldova a tulpinilor Delta, Delta+ și Lambda. Asta deși în acel moment nu era încă niciun caz confirmat al acestor tuplini în țara noastră, iar în hotărârea din 17 iulie a Comisiei se menționează că probele trimise la un laborator din Germania au arătat că în țara noastră este prezentă doar tulpina Alfa (britanică).
Autoritățile competente din Republica Moldova au expediat laboratorului de referință din Germania probe prelevate de la persoane bolnave, iar rezultatele au arătat, până în prezent, prezența doar a tulpinii Alfa (britanice) a virusului.
Cunoscutul avocat Iulian Rusanovschi a criticat atunci discuțiil din cadrul Consiliului consultativ de sănătate publică privind posibilitatea recurgerii la „vaccinarea obligatorie a unor categorii de persoane activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii”.
„Vaccinarea forțată este o mare eroare. Statul nu are acest drept să oblige cetățenii să se vaccineze cu un produs ale căror reacții adverse nu se cunosc pe termen mediu sau lung. Vaccinarea forțată, pe lângă faptul că este o eroare, ea reprezintă și un abuz. A forța pe cineva să se vaccineze sau a-l îndepărta de societate reprezintă un simptom al totalitarismului care în Republica Moldova nu ar trebui să se întâmple”, a declarat Iulian Rusanovschi pentru Sputnik Moldova.
De la începutul campaniei de vaccinare, în Republica Moldova s-au administrat peste 861 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova