CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit în ședință pe 17 iulie, pentru a aproba noi măsuri privind controlul și combaterea infecției COVID–19.
Autoritățile menționează că acestea sunt necesare „în contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire ale acestora pe teritoriul țării”.
În hotărâre se menționează că probele prelevate de la persoane bolnave expediate în Germania au arătat că în țara noastră este prezentă doar tulpina Alfa (britanică) a virusului, nu și tulpinile Delta și Delta+, așa cum s-a presupus anterior.
Potrivit hotârârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, noile prevederi se referă la regulile de trecere a frontierei Republicii Moldova, intensificarea procesului de vaccinare și alte măsuri de protecție împotriva COVID-19. Prevederile vor intra în vigoare începând de luni, 19 iulie.
Se acceptă trecerea frontierei fără test pentru persoanele care deţin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceza, germană, italiană sau rusă. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Comisia a stabilit că masca trebuie purtată nu doar în spațiile publice închise, ci și în spațiile publice deschise, în cazul în care nu este posibilă respectarea distanței fizice. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
Noi schimbări au fost introduse și în sectorul HoReCa. Pentru a participa la petreceri, invitații vor trebui să completeze fișe ce conțin nume, prenume, IDNP, număr de telefon, e-mail, adresa de domiciliu. Asta va fi obligatoriu doar în cazul petrecerilor cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri în spațiile închise Se recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise.
Pentru ultimele 14 zile, incidența COVID-19 a constituit 26 de cazuri la 100 000 persoane. De asemenea, în ultima perioadă, rata fatalității a crescut de la 2 la 3,13 decese din 100 cazuri de îmbolnăviri, iar rata de contagiozitate s-a majorat de la 0,75 în săptămâna a 21-a din anul curent la 1,05 în săptămâna a 27-a.
În țara noastră, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început la data de 2 martie 2021.
Până astăzi, au fost administrate peste 861 de mii doze de vaccin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova