CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Alegerile parlamentare anticipate din Moldova au fost deschise, competitive și transparente, a declarat șeful Misiunii de observatori a CSI, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Dmitri Kobițki.
Potrivit acestuia, experții Misiunii de observatori se află în Republica Moldova din 24 iunie 2021 și au putut să-și desfășoare munca în mod liber și fără impedimente, respectând totodată principiul neamestecului în procesul electoral și suveranitatea statul moldovenesc
"Prevederile Codului electoral al Moldovei corespund standardelor internaționale privind alegerile democratice. A fost asigurată posibilitatea realizării dreptului constituțional de vot pentru cetățenii din străinătate, precum și a celor care locuiesc pe teritoriul Transnistriei", a spus Kobițki.
Potrivit lui Kobițki, Comisia Electorală Centrală a Moldovei (CEC) a efectuat partea organizatorică și practică necesară pentru pregătirea alegerilor: toți specialiștii implicați în proces au fost instruiți, a fost înregistrat la timp un număr mare de candidați, ceea ce a asigurat posibilitatea alegerii pentru cetățenii moldoveni.
"Campania electorală a fost caracterizată de o rivalitate acută între concurenți. Observatorii constată în același timp că nu au fost respectate întotdeauna cultura comunicării și normele etice. Credem că măsurile luate de CEC au asigurat condiții egale și libere pentru desfășurarea campaniei. Mass-media a informat detaliat societatea despre desfășurarea campaniei electorale ", a adăugat șeful Misiunea de observatori CSI.
El a mai menționat că în ziua alegerilor, pe 11 iulie 2021, reprezentanții misiunii au vizitat 452 de secții de votare din raioanele țării, din Chișinău, precum și din câteva țări. Drept rezultat, experții nu au înregistrat încălcări grave și incidente, în afară de aceasta, au fost respectate toate normele epidemiologice.
"Observatorii au fost prezenți și la numărarea voturilor și au menționat că totul s-a desfășurat conform Codului electoral. Observatorii CSI nu au înregistrat încălcări de natură să influențeze rezultatele alegerilor", a conchis Kobițki.
Amintim că 130 de observatori sunt acreditați în componența Misiunii - reprezentanți ai Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Rusiei, Tadjikistanului și Uzbekistanului.
Observatorii CSI au activat la alegerile din Moldova la invitația președintelui CEC al Republicii Moldova, Dorin Cimil.
Duminică, 11 iulie, în Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Participarea la vot a fost de 48,41% (1.477.574 persoane).
După procesarea a 99,95% din procesele verbale de la 2149 de secții de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) acumulează 52,74% din voturi. În organul legislativ suprem al țării accede de asemenea Blocul comuniștilor și socialiștilor - 27,22% și Partidul Shor - 5,75%.
Restul concurenților nu depășesc pragul necesar pentru accederea în parlament.