Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC a făcut bilanțul preliminar privind rezultatele alegerilor parlamentare

Comisia Electorală Centrală anunță ultimele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik.  CEC a prezentat bilanțul preliminar al alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. În dimineața acestei zile s-au închis ultimele trei secții de votare din diasporă. În cele 150 de secții de votare și-au exercitat dreptul la vot 212 mii de alegători. Cele mai activi alegători au fost la secții de votare au fost din Paris, Londra, Bologna, Parma, Verona, Berlin și Padova.  
Politică
Cum va arăta noul Legislativ: Are sau nu PAS majoritate constituțională - Grafică info
"Toți cetățenii din diasporă care au venit să își exercite dreptul la vot au putut să voteze, iar măsurile luate la secțiile de votare au permis scurtarea cozilor și micșorarea timpului de așteptare în comparație cu scrutinul prezidențial din noiembrie 2020", anunță Comisia Electorală Centrală.
Potrivit CEC, prezența la vot în cadrul scrutinului de ieri a fost de peste 1 477 574 de alegători, ceea ce reprezentă 48,41% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.

Rezultatele după procesarea a 99, 86 la sută din procesele verbale

Comisia Electorală Centrală urmează să mai proceseze procese verbale de la trei birouri electorale.

Profilul alegătorilor: 

7,36 % - au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani
23,70 % - au vârsta cuprinsă între 26-40 de ani
24.70 % - au vârsta cuprinsă între 41-55 ani
33,16 % - au vârsta cuprinsă între 56-70 de ani 
11,07 % - reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.
Din numărul total de votanți prezenți la urne pe parcursul zilei de ieri, componența de gen este următoarea:
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. 
Moldovenii au ales duminică deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a. Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova