CHIȘINĂU, 11 iul - Sputnik. Liderul PAS Igor Grosu a făcut primele declarații după încheierea votului. Politicianul a venit cu un mesaj de mulțumire pentru toți cetățenii.
"Vreau să le mulțumesc celor care astăzi au votat pentru un viitor mai bun la noi acasă. Acest rezultat s-a întâmplat în niște condiții vitregi. Am văzut o campanie murdară, am văzut cu toții cum au fost transportați și practici de cumpărare a votului. Sunt sigur că marea majoritate a oamenilor au ieșit și au dat un vot conștient cu o mare speranță pentru un viitor mai bun", a declarat Igor Grosu.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate i-a îndemnat pe oameni să-și păstreze răbdarea până la aflarea rezultatelor finale.
"Noi vom aștepta calm rezultatele finale și o să am o adresare specială către instituțiile statului: Atenție, sarcina și obligația voastră este ca să vegheați în continuare ca votul oamenilor să nu fie fraudat, furat. Așteptăm cu răbdare rezultatele și vom veni periodic cu briefing-uri și vom fixa toate încercările de a compromite votul", a spus Igor Grosu.
La ora 21:00 s-au închis toate secțiile de votare din țară. Votul continuă însă în unele țări din occident, care au alt fus orar.
Primele rezultate la alegerile parlamentare din Moldova
Primele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare vor fi anunțate după închiderea secțiilor de vot, de Comisia Electorală Centrală (CEC) la ora 22:00.
Alegeri parlamentare: Procesele verbale cu rezultatele votării
Procesele-verbale cu privire la rezultatul votării vor trebui să fie transmise către CEC nu mai târziu de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare. Până la 20 iulie 2021 inclusiv, Comisia Electorală Centrală va transmite către Curtea Constituțională documentele electorale privind organizarea şi desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și rezultatele totalizării voturilor pe țară.
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte va confirma sau infirma legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. Moldovenii aleg astăzi deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a.
Acest scrutin este organizat anticipat după ce Parlamentul de legislatura a X-a a fost dizolvat de președintele țării, Maia Sandu. Decretul de dizolvare a fost semnat de Sandu pe 28 aprilie.
Cine sunt candidații la alegerile parlamentare din Moldova 2021
Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidați din 20 partide politice, 2 blocuri electorale și un candidat independent.
Au fost admiși să participe la alegeri următorilor actori politici, dispuși în funcție de numărul de ordine în buletin:
Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%.
Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova