CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. În anul 2021, în special de la începutul lunii mai până în prezent, ploile au afectat mii de hectare de culturi agricole. Paguba estimată până la data de 28 iunie depășește suma de 220 de milioane de lei. Informații în acest sens au fost prezentate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, într-un briefing de presă.
Potrivit ministrului, în această perioadă au fost înregistrate aproximativ 40 de situații excepționale cu caracter natural - vijelii, ploi torențiale, vânt puternic, furtuni de praf. Intemperiile s-au produs pe teritoriile a 77 de localități din 23 de raioane. Cele mai afectate raioane sunt Sângerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia și Cahul. Astfel, până la data de 28 iunie, au fost afectate segmente de infrastructură, dar cel mai grav e în domeniul agricol.
„Au fost afectate peste 1640 de hectare de porumb, 1850 de hectare de floarea soarelui, peste 1100 de hectare de grâu, peste 1100 de hectare de orz, 1467 de hectare de sfeclă de zahăr, peste 50 de hectare de rapiță, 17 - de legume. La fel au fost grav afectate peste 367 de hectare de viță de vie și peste 2 200 de hectare de livadă”, a declarat ministrul Agriculturii.
Astfel, paguba materială înregistrată până la data de 28 iunie este mai mare de 162 de milioane de lei. Ministrul spune că suma ar putea crește întrucât evaluările în teritoriu continuă și astăzi. Mai mult, suplimentar la această sumă se vor mai adăuga cel puțin 65 de milioane de lei - paguba estimată în raionul Ștefan Vodă în urma intemoeriilor din ultimele două zile. Astfel, paguba doar pentru culturile agricole, valoarea estimativă se ridică la 227 de milioane de lei.
În context, ministrul a anunțat că autoritățile vor instala puncte de rachetare antigrindină. Este vorba în special de 18 puncte la Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești. Ministrul spune că unele puncte antigrindină nu pot activa din cauza că lipsesc angajații, persoane care necesită instruire specială. Potrivit lui Perju este nevoie de aproximativ 120 de persoane.
„Am solicitat mijloace financiare încă în luna decembrie. Demersurile au fost transmise atât din partea Sistemului antigrindină, cât și din partea ministerului. Am solicitat o sumă mică - 7,5 milioane de lei pentru a putea fi achitate salariile celor aproximativ a 120 de angajați ai Sistemului antigrindină. Din anumite motive, noi nu putem angaja aceste persoane, în consecință pierdem sute de milioane de lei”, a mai spus Ion Perju.
În prezent, în Republica Moldova funcționează 132 de puncte antigrindină, care protejează un milion 660 de mii de hectare. Acele 18 puncte care se intenționează a fi instalate suplimentar ar asigura încă 250 de mii de hectare. Ministrul Agriculturii spune că nu toată țara poate fi asigurat cu protecție antigrindină, de exemplu, zonele cu linii aeriene sau cele de-a lungul hotarelor țării. Perju a făcut o solicitare către Guvern să aloce de urgență 12 milioane de lei pentru procurarea unui lot de 2000 de rachete anti-grindină. Totodată, MADRM solicită Guvernului alocarea de urgență a 246 de milioane de lei pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de calamitățile naturale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova