CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în articolul său publicat în revista ”Rusia în afaceri globale” că declarațiile venite de la Washington după summitul de la Geneva a președinților rus și american, Vladimir Putin și Joe Biden, nu corespund c poziția adoptată de partea americană la ședința șefilor celor două state.
Șeful diplomației ruse a amintit că dialogul dintre Putin și Biden s-a încheiat cu un acord privind lansarea unui dialog de fond privind stabilitatea strategică - cu cea mai importantă declarație a inadmisibilității unui război nuclear. Un alt rezultat, a continuat Lavrov, a fost înțelegerea oportunității consultărilor pe probleme de securitate cibernetică, activitățile misiunilor diplomatice, soarta cetățenilor din ambele țări care execută pedepse, precum și problema conflictelor regionale.
Lavrov a subliniat că Putin a indicat în mod clar că rezultatul în fiecare dintre domenii este posibil doar prin găsirea unui „echilibru de interese reciproc acceptabil” pe bază strict paritară. În același timp, a adăugat ministrul, nu au existat obiecții la discuțiile cu partea americană.
„Cu toate acestea, aproape imediat după finalizarea lor, oficialii americani, inclusiv participanții la summitul de la Geneva, au început să transmită în mod insistent directivele anterioare: ei spun că„ am indicat, am avertizat clar, am subliniat cerințele către Moscova ”. Mai mult, toate acestea„ avertismentele ”au început să fie însoțite de amenințări: dacă Moscova ”în termen de câteva luni” nu va accepta ”regulile jocului” stabilite la Geneva, va fi supusă unei noi presiuni”, a scris Lavrov.
Însă, a adăugat el, acum este necesar să aflăm cum se vor desfășura efectiv consultările în aspectele care au fost discutate la summitul șefilor celor două țări.
Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc pe 16 iunie la Villa La Grange din Geneva. Ea a durat 4,5 ore, cu tot cu pauză. Negocierile au avut ca rezultat adoptarea unei declarații comune în care Federația Rusă și Statele Unite și-au confirmat aderarea la teza conform căreia nu poate fi câștigător într-un război nuclear și acesta nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Fiecare dintre lideri a spus că negocierile au fost constructive și au decurs într-o cheie pozitivă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova