CHIȘINĂU, 26 iunie - Sputnik. În satul Cornești din raionul Ungheni au fost restaurate două monumente pentru soldații care au murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei: un complex memorial cu un zid al memoriei și o sculptură a unei mame îndurerate.
Lucrarea a fost realizată cu sprijinul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova și al organizației slave pentru drepturile omului „VECE”.
La inaugurare au participat ministrul interimar al apărării Victor Gaiciuc, fostul președinte Igor Dodon și consilierul Ambasadei Rusueu în Moldova Andrei Gorbunțov.
El a citit o declarație a ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnetsov.
„Anul acesta ne amintim tragica dată a istoriei noastre comune. În urmă cu 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei, care a luat viața a milioane de oameni. Teritoriul RSSM a fost unul dintre primele invadate de naziști și a supraviețuit într-o perioadă dificilă de ocupație", se menționează în declarație.
В Корнештах открыли два памятника воинам, погибшим в ВОВ
© Sputnik / Anatolii Kiriak
După cum s-a menționat în mesajul lui Vasnetsov, „datorită eforturilor comune ale întregului popor sovietic, a fost posibil să învingem un inamic foarte puternic”.
"Mulți soldați sovietici și-au dat viața pentru eliberarea țării. Toți ne-am adunat pentru a onora memoria eroilor noștri comuni care au adus pace și libertate nu numai țării lor, ci întregii lumi. Datoria noastră sacră este să ne amintim de Victorie. Ambasada Federației Ruse își exprimă disponibilitatea de a ajuta în această cauză nobilă - păstrarea și restaurarea monumentelor pentru soldații sovietici care au murit pe pământul Moldovei", este specificat în mesajul lui Vasnetsov.
В Корнештах открыли два памятника воинам, погибшим в ВОВ
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc, și-a exprimat recunoștința față de Ambasada Rusiei în Republica Moldova și organizația "VECE".
"Aproximativ 400 de mii de conaționali moldoveni au mers pe front. Peste 70 de mii de conaționali au căzut pe câmpul de luptă. Peste 100 de băștinași ai satului Cornești, inclusiv rudele mele apropiate, nu s-au întors de pe front", a spus Mitriuc.
El a subliniat că s-a decis ridicarea unui zid al memoriei în sat cu numele a 103 soldați originari din Cornești, precum și restaurarea sculpturii „Mama îndurerată”.
Potrivit lui Mitriuc, cu asistența substanțială a Ambasadei Rusei și a organizației „VECE”, lucrările continuă pentru restaurarea altor monumente și morminte militare în raionul Ungheni: până la împlinirea a 78 de ani de la eliberarea Moldovei de ocupația nazistă, un alt monument din satul Teșcureni va fi restaurat.
"Nu este nimic mai important decât pacea. Trebuie să ținem minte de război și să transmitem această amintire descendenților, astfel încât să nu se mai întâmple. Vreau să spun că memoria eroilor va fi mereu onorată în țara noastră și pe 9 mai va fi sărbătorită", a adăugat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
В Корнештах открыли два памятника воинам, погибшим в ВОВ
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Președintele organizației "VECE" Nikolai Guțul a povestit în detalii despre procesul de restaurare a acestor complexe memoriale din satul Cornești.
Potrivit lui Guțul, vor fi restaurate sculptura „Maica îndurerată”, un monument al soldaților eliberatori și un celebru tanc pe un piedestal din această localitate.
В Корнештах открыли два памятника воинам, погибшим в ВОВ
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Aproximativ 400 de mii de lei au fost alocați de la Ambasada Rusiei și autoritățile locale.
"Nu au avut timp să restaurăm tancul, o săptămână nu ne-a fost de ajuns, din cauza ploilor torențiale. Cu toate acestea, vom finaliză și aceste lucrări, vom face trotuar și trepte pentru oameni. Deoarece aceste monumente, inclusiv tancul, sunt simboluri ale păcii", a explicat Guțul.
В Корнештах открыли два памятника воинам, погибшим в ВОВ
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Raionul Ungheni în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei
La 22 iunie 1941, RSSM, ca una dintre republicile occidentale ale Uniunii Sovietice, a fost supusă unui atac perfid de către Germania nazistă. În primele zile ale războiului, au avut loc bătălii sângeroase cu invadatorii fasciști pe teritoriul raionului de frontieră Ungheni.
Sute de soldați sovietici au murit în confruntări. Și în timp ce apărau satul Cornești, au fost uciși 11 soldați și comandanți de diferite naționalități. Mai târziu, peste 3 mii de soldați sovietici au murit în luptele pentru eliberarea raionului Ungheni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova