CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a participat la ceremonia de depuneri de flori care s-a desfășurat dimineață la Complexul memorial „Eternitate” cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
„Astăzi este ziua memoriei. Cu toții cunoaștem foarte bine că în această zi a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Îi ținem minte și îi deplângem pe toți cei care cu prețul vieții au luptat pentru viitorul nostru. Astăzi îi toate republicile fostei URSS sunt deplânși cei apropiați, cei care au murit, care au câștigat libertatea prin actele de eroism și ne-au oferit posibilitatea să trăim liniștit și să ne dezvoltăm în vremurile noastre”, a declarat presei ambasadorul Rusiei.
Oleg Vasnețov și-a amintit și de apropiații săi care au luptat în cadrul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
„Îmi aduc aminte de bunicii mei, de tatăl meu. Ei nu au decedat în timpul războiului. Au plecat din viață mai târziu. Dar au luptat”, a spus Oleg Vasnețov.
În urmă cu 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. În memoria acestui eveniment, la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău are loc o ceremonie de depunere de flori.
La evenimentul comemorativ au participat oficiali ai țării și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din diferite țări acreditate în Republica Moldova.
Возложение цветов на мемориале в Кишиневе в День памяти и скорби
© Sputnik / Mihai Caraus
Incursiune în istorie
Teritoriul Moldovei a devenit unul dintre primele unde Armata Roșie a fost lovită de inamic. Aviația română a început să efectueze raiduri aeriene pe teritoriul RSS Moldovenească. Primele orașe supuse atacurilor aeriene au fost Bălți, Bolgrad, Chișinău, Cahul și trecerile pe Nistru.
Trupele sovietice au forțat atacatorii să se retragă pe pozițiile inițiale.
Conducerea română a ordonat trupelor traversarea Prutului în apropiere de Cuconeștii Vechi, Sculeni, Leușeni, Cioara și în direcția Cahul, precum și traversarea Nistrului, în preajma localității Cartal.
Trupele germano-române au pierdut în luptele de la graniță în vara anului 41 peste 8000 de persoane.
Ofensiva în Basarabia era efectuată de armata a 11-a germană, armata a 3-a și a 4-a românească care însumau 600 de mii de persoane. Acestora li se opunea armata sovietic 9 și 18.
Trupele germano-române nu au reușit să treacă granița pe segmentul basarabean până în 29 iunie.
Pe segmentul basarabean al frontierei, trupele sovietice au luptat o perioadă mai lungă decât în alte zone și s-au retras doar din cauza situației din Belarus și Ucraina de Vest, pentru a evita încercuirea.
Pe 8 iunie, lângă satul Dolna, divizia moldovenească 95 de puști a înfrânt regimentele 67 Infanterie și 63 Artilerie ale Armatei Române. Peste două zile, inamicul a fost lovit în satul Lăpușna, fiind încetinită avansarea diviziei 72 germane la stația Bâcovăț.
Doar pe 26 iulie trupele sovietice au părăsit în totalitate RSS Moldovenească, după o lună de lupte.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova