Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei: Ce trebuie să știe noile generații

Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acest fapt a marcat viața a milioane de oameni, inclusiv a moldovenilor care au luptat pe front, precum și a celor care pur și simplu au trăit în acele clipe de grea încercare.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Marele Război pentru Apărarea Patriei a schimbat soarta a milioane de oameni, iar ziua de 22 iunie pentru mulți este marcată cu negru în calendar. Istoricul și politologul Boris Șapovalov a declarat pentru Sputnik Moldova că ziua de 22 iunie este o dată tragică și că această zi a influențat întregul parcurs istoric mondial.
Societate
Miturile și legendele celui de-Al Doilea Război Mondial
„Uniunea Sovietică a fost atacată și oficial i-au declarat război nouă țări europene cu regimuri fasciste, în frunte cu Germania nazistă. (...) Au fost trei direcții de bază ale armatei fasciste. Este vorba despre Moscova, spre nord evident că a fost Leningrad, pe care îl numim astăzi Sankt-Petersburg, iar cea de-a treia direcție a fost sudul. (...) Dacă Moscova și Leningradul erau centre mari industriale, atunci aici mai degrabă era vorba despre interesele politice ale conducerii germane. Zona de sud era importantă pentru că aici se aflau zone mari industriale”, a precizat Boris Șapovalov. 
Politologul a remarcat și rolul moldovenilor în Marele Război pentru Apărarea Patriei, precizând că țara noastră, fiind parte a URSS, a luptat în comun cu forțele sovietice, iar ziua de 22 iunie este una tragică pentru poporul nostru. 
„Nemții planificau că, dacă nu vor bate armata noastră la hotarul Moldovei, atunci să înceapă operațiunea Munchen, care presupunea atacul la începutul lunii iulie. Asta le-a reușit, pentru că pe data de 2 iulie au început această operațiune și ideea era ca lovitura de bază să fie dată în nordul Moldovei, mai exact la Bălți, apoi urma Vinița și apoi urmau să ajungă la Kiev”, a menționat istoricul Boris Șapovalov.
Societate
Mesajul ambasadorului Rusiei Oleg Vasnețov la 80 de ani de la începutul războiului
La rândul său, istoricul Victor Stepaniuc a atras atenția în cadrul emisiunii „Sputnik Matinal” de la Radio Sputnik Moldova că unii încearcă să denatureze adevărul istoric și să prezinte eronat anumite informații despre cel de-Al Doilea Război Mondial. 
„Moldovenii au participat foarte activ în cel de-Al Doilea Război Mondial. Desigur că o parte au luptat pe ambele fronturi, de partea Uniunii Sovietice, iar alții au luptat din partea Germaniei, și din partea României. (...) La noi desigur că este vorba despre o confruntare geopolitică și această confruntare geopolitică vest-est desigur că ne afectează. Ea este îndreptată uneori împotriva Occidentului, alteori este îndreptată împotriva fostei Uniuni Sovietice. Noi suntem afectați din cauza că noi atunci eram în componența URSS, Rusia pentru noi mai multe secole a fost o țară aliată, o țară care ne-a susținut de-a lungul istoriei și moldovenilor le este destul de greu să facă alegerea între răsărit și occident”, a declarat Stepaniuc. 
El a mai menționat că în această zi este cazul să le mulțumim bunicilor care au luptat pentru pacea în care trăim astăzi. Istoricul susține că Victoria marcată pe 9 mai este o victorie comună și că poporul post-sovietic trebuie să fie mândru că a reușit să învingă în acest război cumplit. 
„Această dramă a războiului care ne-a afectat trebuie să ne împace cu realitățile, istoria trebuie să fie cunoscută. Cei care scriu manuale și ei trebuie să fie foarte atenți pentru ca să nu creeze confuzii. (...) Unii moldoveni au făcut armata română și au luptat împotriva URSS, dar asta e istoria. Istoria nu trebuie să otrăvească viitorul generațiilor. (...) Trebuie să ne mândrim cu buneii noștri pentru că anume ei au pus capăt acestui război. (...) Victoria cea mare îi aparține URSS-ului și să nu uităm că și noi, moldovenii, am fost afectați de acest război”, a menționat istoricul Victor Stepaniuc.
Cum a început Marele Război pentru Apărarea Patriei
Tot la Radio Sputnik Moldova a vorbit despre Marele Război pentru Apărarea Patriei ministrul interimar al Apărării, generalul Victor Gaiciuc. El a menționat că practic în fiecare familie există un tată, un bunic sau un străbunic care a căzut în acel război, iar pacea în care trăim li se datorează lor. Ministrul în exercițiu a vorbit și despre cartea pe care a scris-o despre Marele Război pentru Apărarea Patriei.
„A fost un război strașnic. Mai mult de 50 de milioane de oameni au murit, ar trebui să scriem 50 de milioane de cărți despre istoria fiecărui cetățean care a participat și a avut de suferit în urma acestui război. (...) Despre jerfele care au fost aduse, inclusiv despre moldovenii care au căzut, iată despre asta trebuie de scris. (...) Cartea mea este despre acea zi, despre invazie, despre eroismul ostașilor, despre holocaust”, a precizat ministrul interimar al Apărării. 
Gaiciuc a menționat că în anul 2001 în Moldova erau peste 20 de mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar acum în viață au mai rămas doar 200 de veterani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova