BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. O primă impresie după întâlnirea de la Geneva este că președintele Joe Biden a fost făcut praf de presa americană. Elegant ca de obicei, Vladimir Putin a avut gentilețea de a nu profita de gafele partenerului de dialog, ci l-a caracterizat ca un ”om politic cu mare experiență”.
”Dacă mă întrebați ce fel de partener este președintele Biden, aș spune că este un om echilibrat și profesionist și este clar că are o mare experiență”, a consemnat corespondenta CNN la Casa Albă, Kaitlan Collins din declarația lui Putin. ”Mi se pare că am vorbit în aceeași limbă”, a mai spus Putin, numind discuțiile „pragmatice”.
În general, chiar dacă a comentat intrigată anumite declarații a președintelui rus, presa americană a reflectat o imagine pozitivă a lui Vladimir Putin – atitudine, prezență, prestație și mai ales perfecta pregătire și stăpânire a poziției susținute în cadrul dialogului.
Nu l-a fel l-a văzut presa americană pe președintele Biden, căruia i-a scos în evidență gafele - în frunte cu confundarea lui Putin cu… Trump! - dar mai ales dependența de consilieri.
„Ceea ce nu l-am văzut făcând este să răspundă la astfel de întrebări fără ca asistenții săi să țipe la el să se oprească”, a comentat Jeff Zeleny, corespondent CNN.
Corespondența lui Zeleny a fost reprodusă de jurnalista de investigații Sorina Matei, care caracterizează sec comentariul presei americane: ”Dezastrul Biden la CNN”.
Vizibil obosit de turneul european și marcat probabil de întâlnirea cu Putin, Joe Biden a avut o ieșire nervoasă față de corespondenta CNN, Kaitlan Collins. Jurnalista dorise precizări cu privire la declarația lui Biden că ”are încredere” după întâlnirea cu Putin.
”Unde naiba m-ai auzit spunând că am încredere?!”, a repezit-o el pe corespondenta CNN.
Înainte de a urca în Air Force One, Biden și-a cerut scuze de la Kaitlan Collins că i-a vorbit nepoliticos.
”Îi datorez scuzelor - nu ar fi trebuit să fac pe deșteptul cu ultimul răspuns pe care l-am dat ”, a spus el, referindu-se la „ unde naiba ”, m-ai auzit spunând că am încredere?”, a consemnat Jeff Zeleny (CNN).
În același timp, ziariștii de la New York Post îl critică pe Biden că a avut o ”fițuică” pe care o ținea ascunsă în palmă la întâlnirea cu Putin. Publicația oferă și fotografii care demonstrează afirmația.
”Biden pare să aibă un ”fițuică pentru a trișa” la întâlnirea la nivel înalt cu Putin”, titrează NY Post, comentând ”Biden părea să-i ascundă notițele lui Putin, în timp ce se așezau pe laturile opuse ale unei măsuțe în interiorul istoriei Villa la Grange din Geneva”.
Publicația notează că în timp ce jurnaliștii înregistrau scena, Biden ”s-a uitat la fițuică înainte de a o băga într-un buzunar interior al hainei sale”.
Ziariștii americani consemnează și declarațiile uneori incoerente ale lui Biden, inclusiv incidentul în care președintele SUA ”a dat din cap (aprobator) după ce un reporter a întrebat dacă are încredere în Putin”.
”Directorul de comunicare de la Casa Albă, Kate Bedingfield, a scris repede pe Twitter, spunând că președintele „nu răspunde în mod clar la nicio întrebare, ci dă din cap în semn de recunoaștere presei în general”, comentează New York Post.
Jurnaliștii americani au remarcat și nesiguranță față de ziariști, la conferința de presă, dar și ajutorul de care are acesta nevoie din partea consilierilor pentru a face față ziariștilor.
În concluzie, presa din SUA a observat dificultățile evidente cu care se confruntă Joe Biden pentru a-și îndeplini îndatoririle prezidențiale. Sigur, unii ar putea încerca eschive - că sunt doar chestiuni de formă, slăbiciuni datorate oboselii dar… la un asemenea nivel ele sunt judecate cu totul altfel decât în cazul unor oameni politici obișnuiți.
De aceea, gafele și slăbiciunea lui Biden consemnate de presa americană sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.
Scriam ieri că turneul european al lui Biden – prima ieșire extra-americană a președintelui SUA – a fost un dezastru. Ei bine, după imaginea slabă lăsată de Biden la întâlnirea cu Vladimir Putin, se poate ajunge la o singură concluzie: așa zisa ”cea mai mare democrație din lume” se află într-o evidentă criză prezidențială.
Un președinte slăbit de ani și varii probleme, cu o agendă fără legătură cu problemele grave și reale ale omenirii (și ale propriei țări!) – ei bine, aceste NU este un președinte real. Ci numai formal.
Mai concret spus, America NU are acum președinte. Ceea ce este o criză – și chiar una periculoasă, de care pot profita grupurile de interese din SUA, făcând ceea ce am văzut în perioada Obama: haos, destabilizare mondială, pe toate planurile.
Aceasta mi se pare cea mai importantă concluzie (după turneul european al lui Joe Biden și întâlnirea la vârf Rusia – SUA) din 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova