Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă scumpire: Cât costă benzina și motorina

Nicio lună fără scumpiri ale carburanților. O rețea de benzinării a afișat prețuri noi încă de aseară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. O rețea de benzinării din țară a afișat noi prețuri la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit din nou. Un litru de benzină A 95 costă 20,66 lei, cu 21 de bani mai mult decât până aseară, iar un litru de motorină costă astăzi 16,99 lei, cu 20 de bani mai mult. Ultima dată, această reţea de benzinării a majorat preţurile la combustibil pe 18 mai curent.
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, economistul Veaceslav Ioniță a explicat că piața produselor petroliere în Republica Moldova este foarte prost reglementată, ceea ce duce la majorarea prețurilor pentru produsele petroliere. Potrivit lui, majorările în acest moment sunt justificate, iar una din explicații ar fi și majorarea impozitelor. 
Societate
Prețul la carburanți: Când va fi aprobată noua metodologie de calcul
Expertul spune că cel de-al doilea factor care a determinat majorarea prețului la benzină este condiționat de scumpirea prețului la benzină pe plan internațional. Pentru comparație, în luna decembrie a lui 2020, pentru un litru de petrol se achita 5,4 lei, acum se achită peste șapte lei. Cel de-al treilea factor, cel mai neplăcut din toate, este că la noi companiile petroliere își pot permite luxul de a stabili un adaos comercial mai mare decât ar trebui să fie acesta în mod normal.
Potrivit lui Ioniță, plafonarea prețului la produsele petroliere de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar duce la o economie de aproximativ 50 de bani per litru de benzină. Acesta mai spune că mecanismul cu privire la plafonarea prețurilor la carburanți, în Republica Moldova, nu este unul eficient.
„Perfect ar fi să existe concurență pe piață. Consider că plafonarea prețurilor este un mecanism extrem de prost, dar din păcate este unicul care funcționează în țara noastră”, a mai spus Ioniță.
Deputatul Alexandru Oleinic a declarat în studioul Sputnik Moldova că vom avea surprize neplăcute în cazul în care raportul Consiliului Concurenței va fi făcut public, iar asociațiile de business care apără interesele petroliștilor se vor convinge că în acest domeniu există multe lucruri ascunse. El mai spune că sunt agenți economici care activează pe piața produselor petroliere, dețin 30% din piață, și nu au nici o stație de alimentare în proprietate.
Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să fie examinată și aprobată în ședința ANRE din 14 iunie, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova