Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Eclipsă de soare: La ce oră va putea fi văzută la Chișinău

Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi observat și în Republica Moldova astăzi, 10 iunie. Este vorba de o eclipsă inelară de soare.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Cea de-a 16-a eclipsă de soare din secolul XXI va putea fi văzută pe data de 10 iunie. Eclipsa de Soare parțială din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și în țara noastră, dar nu peste tot. Eclipsa inelară de soare va traversa cerul din emisfera nordică pe o fâșie de 500 de kilometri, din Canada până în Siberia. Chiar dacă este parțială, specialiștii susțin că eclipsa este periculoasă pentru ochi. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” de la București, eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.
Ecplipsă inelară de soare
În Republica Moldova, eclipsa va putea fi observată la Bălți la ora 13:32, la Chișinău - la 13:42, iar la Tiraspol - la 13:52. Cei care doresc să admire eclipsa vor trebui să folosească un filtru special denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Specialiștii recomandă să nu privim direct Soarele pentru că putem orbi.
Această eclipsă inelară va putea fi văzută din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus.
Ecplipsă inelară de soare
Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei. Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova