Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul European a aprobat introducerea ”pașaportului Covid” - ce prevede

Parlamentul European a aprobat, prin vot final, introducerea Certificatul digital UE privind Covid, care va intra în vigoare din 1 iulie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Parlamentul European a votat cu majoritate de voturi introducerea unui certificat digital privind Covid în Uniunea Europeană, conform rezultatelor votului publicate.
Decizia privind certificatele constă din mai multe documente, deputații au sprijinit toate deciziile cu majoritatea absolută a voturilor. Acum decizia trebuie să treacă prin procedura de înregistrare tehnică, ea va intra oficial în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Certificatul COVID va fi lansat oficial în UE pe 1 iulie, dar documentul este deja emis în regim de testare, peste un milion de europeni l-au primit deja.
Pe 17 martie, Comisia Europeană a prezentat un proiect de lege privind introducerea certificatelor digitale privind Covid în UE, cu trei opțiuni pentru date: informații despre vaccinarea împotriva COVID-19, despre un test PCR negativ sau despre confirmarea că persoana a suportat această infecție și prezența imunității. În ce privește vaccinurile, este vorba despre cele aprobate la nivel central în UE. Cu toate acestea, țările Uniunii vor avea dreptul să recunoască fiecare în parte și alte vaccinuri.

Certificatele digitale de COVID în UE

Certificatul poate fi utilizat pe un telefon mobil și un cod QR. Potrivit UE, certificatele ar trebui, pe de o parte, să excludă discriminarea și, pe de altă parte, să permită accelerarea revenirii la libera circulație a populației între țările Uniunii.
Societate
Aceasta este prima țară europeană care a aplicat pașaportul COVID
De asemenea, este de așteptat ca rezidenții UE vaccinați care au primit certificatul să fie scutiți de obligația de a face teste și de a respecta carantina în timp ce călătoresc pe teritoriul UE. Certificatele europene pot fi, de asemenea, disponibile pentru resortisanții țărilor terțe vaccinați corespunzător, care sosesc în UE, un mecanism în acest sens este în curs de dezvoltare.
Comisia Europeană a propus utilizarea temporară a certificatelor COVID în cadrul UE - până când Organizația Mondială a Sănătății va ridica starea de urgență internațională. Se așteaptă ca certificatul de coronavirus să fie introdus în UE pentru un timp strict limitat - 12 luni. De asemenea, Comisia Europeană va aloca 100 de milioane de euro pentru ca cetățenii să cheltuie cât mai puțin posibil la efectuarea testelor pentru introducerea informațiilor în certificatul COVID.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova