Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătății: Când vor primi moldovenii certificatul european de vaccinare

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că certificatele pentru persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare din țară dețin informațiile necesare pentru a fi recunoscute la nivel internațional.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Responsabilii de la Ministerul Sănătății promit că, în timpul apropiat, certificate de vaccinare emise de centrele din țară ar putea fi integrate în UE.
"Prin intermediul colegilor noștri de la Ministerul de Externe vrem să dezvoltăm posibilitatea de integrare la certificatul european de vaccinare. Ne propunem în timp optim să facem acest lucru. Certificate emise de centrele de vaccinare din Moldova dețin toate datele necesare a unui certificat de vaccinare, cum ar fi: Datele personale, denumirea vaccinului, a producătorului, seria, data administrării vaccinului și toate elementele de securitate: semnătura, ștampila și QR-cod, toate în trei limbi", a precizat Denis Cernea, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății. 
Specialiștii din sănătate NU le recomandă cetățenilor moldoveni care s-au imunizat cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotare, să se vaccineze cu cea dea doua doză în Republica Moldova.
Societate
Cum se vaccinează oamenii din Chișinău împotriva COVID-19
"Din punct de vedere medical, dacă ați primit prima doză de vaccin peste hotare și urmează să primiți a doua doză de vaccin în țara noastră, o puteți primi, dar sunt mai multe riscuri. În primul rând, poate lipsi din stoc vaccinul care va fost administrat peste hotare. Alt risc este că nu veți primi acel certificat unic de vaccinare. Iar odată ce registrele noastre nu sunt conectate la UE sau alte țări, nu vom putea introduce datele primei doze. La fel, nu se știe dacă aceste două certificate vor fi recunoscute în țara în care urmează să plecați", a declarat Ninel Revenco, coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Altfel spus, persoanele care își asumă riscul de a se vaccina în două țări diferite și care vor recepționa două certificate de vaccinare diferite, riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare, iar în cazul că dorește să plece într-o călătorie trebuie să se informeze dacă certificatele respective vor fi valabile pentru a intra în țara respectivă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova