Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mituri despre vaccinul COVID-19: Afectează sau nu fertilitatea persoanelor

Vaccinul administrat împotriva COVID-19 nu afectează fertilitatea persoanelor. Asta susțin specialiștii din sănătate, potrivit cărora organele de reproducere pot fi afectate doar de coronavirus, dar nu de vaccin.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Specialiștii în sănătate din Moldova susțin că mulți tineri încă sunt sceptici cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, inclusiv din cauza miturilor care apar în societate. De exemplu, se vorbește că imunizarea afectează fertilitatea persoanelor, informații respinse de specialiști. 
Societate
Un nou lot de vaccin anti COVID-19, ajuns în țară: Ce tip și unde va fi repartizat
Un alt mit despre vaccinul împotriva coronavirusului este și faptul că acesta poate schimba ADN-ul persoanei.
"Niciun vaccin nu conține ADN și nu va influența asupra ADN-ului nostru personal", susține Ninel Revenco.
Specialistul mai spune că o persoană se poate infecta cu coronavirus și de trei ori pe an. Asta pentru că nu face suficienți anticorpi care să le protejeze. 
Societate
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri noi și câte decese au anunțat autoritățile
"Doar vaccinarea în două doze vă va permite să formați numărul necesar de anticorpi, să antrenați celulele impune și această imunitate are o durată mai mare. S-a demonstrat că această durată este de la 6 la 9 sau mai mule luni", a declarat a precizează coordonatoarea Programului Național de Imunizări.
Ninel Revenco menționează că și femeile însărcinate, dar și mamele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19. Mai mult, specialistul susține că toate vaccinurile sunt sigure și nu conțin niciun fel de cipuri. 
"Afirm cu siguranță că toate vaccinurile au fost aprobate după ce au trecut toate verificările. Lunar sunt monitorizate toate firmele producătoare de vaccinuri. Toate vaccinurile sunt sigure și au o siguranță maximă. Este bun acel vaccin pe care îl primesc astăzi, indiferent de firma producătoare", zice specialistul.
În total, în Republica Moldova au fost administrate 451 006 de doze de vaccin. De prima doză au beneficiat 354 356 de oameni, iar de ambele 96 650. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova