- Spuneți-ne, ce acord a fost semnat cu administrația orașului Obninsk (regiunea Kaluga)?
De asemenea, noi am convenit asupra unei cooperări economice. Aș dori foarte mult să conectez companiile care operează în Obninsk și în regiunea Kaluga cu întreprinderile moldovenești.
În același timp, dezvoltăm cooperarea umanitară și socială. În domeniul culturii, vom organiza expoziții și târguri comune. Anul acesta Obninskul împlinește 65 de ani, iar Chișinăul – 585 de ani. Aș vrea să văd o delegație din Chișinău la Obninsk și să invităm o delegație de la Obninsk la evenimentul nostru.
- Cu cine mai intenționați să semnați acorduri în timpul forumului?
- Cu doar o lună în urmă, am semnat un acord de cooperare cu Sankt Petersburg. În cadrul forumului, sunt planificate multe întâlniri de afaceri, inclusiv cu reprezentanții diferitelor companii. De asemenea, noi finalizăm ideea primului forum de investiții din Chișinău și căutăm parteneri în Rusia.
- Când va avea loc un astfel de forum?
- Acum ne gândim la luna octombrie: în ajunul și după ziua orașului. Am discutat despre asta cu colegii noștri din Roscongress, care sunt gata să ne ajute.
O altă dată posibilă – octombrie. Ar fi posibil să combinăm forumul cu Ziua Națională a Vinului (2 octombrie – n. red.). Cred că aceasta este o idee foarte bună – se poate îmbina utilul cu plăcutul.
- În ce sfere Chișinăul poate interacționa cu orașele rusești? Există vreo experiență pozitivă pe care capitala Moldovei ar vrea să o adopte?
- În primul rând, este vorba de planificarea urbană și de experiența organizării activității de management. Există o mulțime de exemple bune aici – Moscova, Regiunea Moscovei, Kazan, Sankt Petersburg. Trebuie adoptată experiența acestor orașe.
De asemenea, ne gândim la modul în care putem aprofunda cooperarea economică, mai ales după pandemie. Oamenii se străduiesc să restabilească relațiile, conexiunile, contactele, să dezvolte proiecte reciproc avantajoase. De fapt, există multe domenii în care se poate de cooperat.
Visul meu este să fac din Chișinău un oraș mai sigur, mai confortabil și mai competitiv. Prin urmare, este foarte important să nu încercăm să venim cu o nouă soluție atunci când există deja o soluție sigură, verificată în timp. Există multe lucruri care au fost inventate înainte de noi. Trebuie doar să le evaluăm corect și să lucrăm corect în această direcție pentru a le transforma în realitate.
- Ce se poate de adoptat de la Moscova?
- Se poate de adoptat transportul. Chișinăul are o serie de probleme în acest domeniu. În primul rând, gestionarea transportului public, planificarea corectă, un sistem integrat de transport, dezvoltarea zonelor pietonale, dezvoltarea transportului alternativ, începând de la biciclete până la scutere, care astăzi sunt foarte populare. Toate acestea, alături de modernizarea infrastructurii de transport, care se află într-o stare deplorabilă la noi. Vom corecta treptat totul.
- Ce restricții, în contextul pandemiei de coronavirus, sunt în vigoare în Chișinău? Planificați să le relaxați în viitorul apropiat?
- Cu doar câteva zile în urmă, am relaxat toate restricțiile. Copiii s-au întors la școală, HoReCa (industria ospitalității) a început să lucreze la capacitate maximă. Există puține restricții în vigoare acum.
Procesul de vaccinare este în curs. Nu pot spune că se desfășoară rapid, dar există interes. Vreau să mulțumesc foarte mult părții ruse. Avem mai multe tipuri de vaccinuri, Sputnik V fiind solicitat de asemenea. Prin urmare, dacă vor exista mai multe – le vom lua cu plăcere (râde). Există cerere, există dorința de a primi un alt lot de vaccinuri. Cred că guvernul lucrează în această direcție. Din partea noastră, este important să organizăm corect procesul de vaccinare. Acum pe teritoriul Chișinăului funcționează mai mult de 70 de puncte de vaccinare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova