Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce primim gaz doar din Rusia, nu și din România - explicația șefului Moldovagaz

Șeful Consiliului de administrație al Moldovagaz a participat miercuri la Platforma de dialog de la Centrul de presă al Agenției Sputnik Moldova, în care a vorbit despre alternativele la gazul rusesc pentru Republica Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz susține că în acest moment Gazprom este singurul furnizor care poate asigura Republicii Moldova cantitățile necesare de gaze și care poate oferi țării noastre o stabilitate din punct de vedere energetic.

"Avem contact permanent și înțelegere cu Gazprom. Este o companie care cunoaște situația din Republica Moldova și Moldovagaz. Acolo lucrează mulți specialiști și au posibilități să facă prognoze și să influențeze inclusiv prețul pe piață când au resurse. Să vorbim obiectiv, acum resurse are doar Gazprom, noi nu vedem deocamdată alte resurse, deși se discută de UE sau România, dar din punct de vedere a stabilității energetice noi vedem stabilitate doar cu Gazprom și considerăm că trebuie să avem colaborare eficientă, în interesul consumatorului", a precizat președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

România nu poate: Moscova salvează de vreme rece nu numai Chișinăul, ci și Bucureștiul

Republica Moldova primește anual aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc.

„Tradițional, Moldova cumpără gaz de la “Gazprom”, aceasta este resursa principală pentru țara noastră deocamdată și cred că va continua acest lucru să-l facă. Asta pentru că Ucraina produce doar 2/3 și acoperă necesitățile proprii, iar România, la fel, iarna importă”, a mai spus Vadim Ceban.

Precizăm că în iulie 2020, operatorul român de transport al gazelor Transgaz a finalizat conducta Ungheni-Chișinău de 120 de kilometri, care trebuia să reprezinte o alternativă la aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Capacitatea de livrare a conductei de gaz este de 1,4 miliarde de metri cubi pe an. Se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2021 capacitatea totală să crească la 2,2 miliarde de metri cubi pe an. Astfel, noua conductă de gaz va putea acoperi în mare măsură consumul anual de gaze din Moldova. Cu toate acestea, noua conductă de gaz stă pustie de aproape un an.

Gazul către Moldova vine din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus Gazprom este principalul furnizor de gaze în Moldova. Țara cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza acordului semnat în 2008. Acest acord este prelungit cu regularitate. Concernul rus Gazprom deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, iar alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova