Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Gazprom” cere de la „Moldovagaz” 370 de milioane de dolari: Va plăti oare compania

Gigantul rus de materie primă îi solicită companiei SA ”Moldovagaz” să achite datoria pentru gazul consumat în 2018.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Cererile în instanță ale ”Gazprom” împotriva SA ”Moldovagaz” privind recuperarea datoriilor pentru gazele consumate au devenit o practică obișnuită în ultimul deceniu și au scopul de a confirma în instanță pretențiile gigantului rus împotriva companiei moldovenești.

„Moldovagaz” a fost dată în judecată de „Gazprom” pentru datorii

Despre aceasta a vorbit pentru Sputnik Moldova expertul economic Serghei Ungureanu. Potrivit lui, soarta datoriei acumulate de ”Moldovagaz” către ”Gazprom” rămâne în continuare nesoluționată.

În februarie, ”Gazpromul” rusesc a depus o cerere la Curtea Internațională de Arbitraj pe lângă Camera de Comerț și Industrie pentru a recupera de la ”Moldovagaz” o datorie de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018.

„În februarie 2021, PJSC „Gazprom” s-a adresat la Curtea Internațională de Arbitraj Comercial pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse cu o cerere de recuperare de la SA „Moldovagaz” a datoriei pentru gazul furnizat în 2018, în valoare de 370 518 092,46 dolari SUA. Nu a fost stabilită o dată pentru proces", este menționat în raportul trimestrial al „Gazprom”.

Potrivit lui Ungureanu, ”Gazprom” înaintează cu regularitate astfel de cereri către SA ”Moldovagaz”. În acest fel, furnizorul rus confirmă în primul rând solicitările sale față de compania moldovenească.

"Cea mai mare parte a acestei datorii este restanța pe care o acumulează malul stâng. Nu cred că am putea să ne așteptăm la o recuperare definitivă a acestei datorii. Compania (”Gazprom”) acumulează aceste decizii pentru a-și confirma creanțele", a menționat Ungureanu.

În opinia lui, satisfacerea cel puțin parțială a datoriei este destul de problematică și pentru că deciziile instanței de arbitraj trebuie recunoscute în Moldova.

„Din câte știu, nu au existat încă astfel de precedente”, a declarat expertul.

Al doilea motiv pentru adresarea în instanță este că societatea trebuie să raporteze în fața acționarilor despre munca efectuată în vederea colectarea datoriilor întreprinderii.

"Gazprom” are nevoie de aceste cereri în instanță, deoarece compania trebuie să le raporteze acționarilor ce întreprinde pentru a colecta datoriile, nu este vorba acolo doar de Moldova. Compania este pur și simplu datoare să dea în judecată și să arate că face ceva în această direcție", a explicat Ungureanu.

Totuși, potrivit expertului, este puțin probabil că ”Gazprom” va trece la următorii pași în ceea ce privește recuperarea datoriilor, deoarece „există prea multe obstacole de ordin economic și politic pentru asta”.

Cu dificultăți similare în privința colectării datoriei regiunii transnistrene pentru gazul consumat se confruntă de asemenea și furnizorul moldovenesc. După cum a declarat anterior directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban, instanțele din Republica Moldova au emis mai multe decizii cu privire la încasarea datoriilor în valoare de 5,5 miliarde de dolari în favoarea „Moldovagaz”. Mai sunt câteva cereri în curs de examinare.

De ce este mai profitabil un contract cu Gazprom decât achizițiile de la bursele de gaze

„Însă ținând cont de specificul relațiilor existente între Chișinău și Tiraspol, despre recuperarea lor obligatorie efectivă deocamdată nu poate fi vorba. Instrumente eficiente care ar permite asigurarea realizării deciziilor instanțelor moldovenești pe teritoriul din stânga Nistrul nu există în momentul de față", a explicat șeful ”Moldovagaz”.

Gazul către Moldova vine din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom” este principalul furnizor de gaze în Moldova. Țara cumpără combustibil albastru de la ”Gazprom” în baza acordului semnat în 2008. Acest acord este prelungit cu regularitate. Astfel, pe 31 decembrie 2020, părțile au semnat un document suplimentar la contractul existent. Concernul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, iar alți acționari - 1,23% din acțiuni. Către mijlocul anului 2020, datoria totală a „Moldovagaz” către „Gazprom” a constituit 7,24 miliarde de dolari SUA. Dintre acestea, doar 0,56 miliarde reprezintă datoria acumulată de însăși ”Moldovagaz”, iar 6,68 miliarde este datoria întreprinderii ”Tiraspoltransgaz” pentru gazul furnizat Transnistriei prin ”Moldovagaz”.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova