CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik, Iulia Lipovaia. Pe 9 mai la Chișinău s-a desfășurat pentru a șasea oară acțiunea „Regimentul nemuritor”. Sute de oameni au pornit pe străzile orașului, purtând în mâini portrete ale apropiaților care au luptat - ale celor care au fost uciși și ale celor care s-au întors de pe front.
La ora 9.30, coloana a pornit din Piața Marii Adunări Naționale, iar câteva ore mai târziu, conform tradiției, procesiunea se va încheia la complexul memorial „Eterniate”, unde vor fi depuse flori la monumentul soldaților și ofițerilor care au murit pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
Acțiunea a fost organizată de Comitetul Național de Coordonare a Victoriei.
La procesiune au fost prezenți locuitori ai Republicii Moldova, oficiali, al cincilea președinte al țării Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi, ministrul Apărării Victor Gaiciuc, precum și ambasadorul rus în Moldova Oleg Vasnețov și șeful Centrului Rus pentru Știință și Cultură Andrei Muraviov.
„Acesta este tatăl meu, Vladimir Vsevolodovici Vasnețov, care a absolvit școala de aviație în 1943 și a mers pe front. El însoțea livrările aeriene ale încărcăturilor militare. A participat la război până la capăt", a declarat Vasnețov pentru Sputnik.
Potrivit ambasadorului rus, nu numai tatăl său, ci și alte rude au trecut prin război în familia sa.
"Nu am mâini suficiente pentru a purta toate portretele. Bunicii mei au luptat pe diferite fronturi. Desigur, aceasta este o zi specială pentru fiecare sovietic, pentru toată lumea care trăiește în fostele republici sovietice, dar acum state independente", a adăugat diplomatul.
Al cincilea președinte al Moldovei, liderul PSRM, a felicitat, de asemenea, toți locuitorii Moldovei cu 9 mai.
"Sunt sigur că 9 mai a fost și va fi Ziua Victoriei în Moldova și nimeni nu va schimba asta", a spus Dodon pentru Sputnik, care a participat la marș alături de soția sa Galina și fiul său.
„Vreau să le urez tuturor pace și ca toți cetățenii să-și amintească faptele eroice ale părinților și bunicilor lor. Iar cei care încearcă să interpreteze, i-aș sfătui să vină aici și să discute cu veteranii. Suntem descendenții câștigătorilor, a fost, este și va fi ", a adăugat cel de-al cincilea președinte al țării.
În coloană a mărșăluit și ministrul interimar al Apărării Victor Gaiciuc.
"Aceasta este o sărbătoare. Acesta este un tribut adus amintirii tuturor celor care au eliberat lumea de" ciuma brună ", a declarat Gaiciuc pentru Sputnik Moldova.
"Acesta este Anton Pușcaș, străbunicul meu. A luptat și a ajuns la Berlin, suntem mândri de asta în familie", a declarat reporterului Sputnik unul dintre participanții la marș.
Mulți oameni au menționat că se alătură „Regimentului Nemuritor” în fiecare an.
Ei participă la Marșul Memoriei cu portrete ale celor dragi, pentru că fiecare familie are eroii săi.
„Bunicul meu a luptat în diviziile de tancuri. S-a întors, dar a murit la vârsta de 59 de ani, din cauza unui accident vascular cerebral. Participăm la acțiune în fiecare an, alături de copii și soț. Doar anul trecut nu am fost din cauza pandemiei", a spus un alt participant la procesiune.
Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea regulilor sanitare stipulate de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică. Toată lumea a primit măști de protecție în timpul evenimentului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova