Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A fost aprobat regulamentul de desemnare a candidaților la alegeri: Care este procedura

Procesul de desemnare a candidaților la alegerile parlamentare anticipate începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de acestea. CEC a aprobat regulamentul de înregistrare a candidaților în cursa electorală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat condițiile desemnării și înregistrării candidaților pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Lista partidelor care pot participa la alegerile anticipate din vară: Care sunt acestea

Astfel, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de scrutin.

Potrivit CEC, candidații pot fi desemnați de către partide politice și organizații social-politice, blocuri electorale, dar și candidați independenți.

„Dosarele pentru înregistrarea candidaților la funcția deputat, vor fi depuse la Comisia Electorală Centrală, cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. În termen de șapte zile, acestea vor fi examinate, fiind adoptată decizia de înregistrare sau refuzul a fi înregistrate”, se menționează în comunicatul CEC. 

Totodată, regulamentul descrie particularitățile înregistrării blocurilor electorale pentru alegerile parlamentare, procedura de eliberare a listelor de subscripție, constituire și înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților independenți la funcția de deputat, condițiile speciale pentru candidații la alegerile parlamentare și procedura de depunere a documentelor pentru înregistrare în calitate de concurenți electorali, precum și înregistrarea acestora.

Documentul integral poate fi deschis aici

Amintim că în data de 28 aprilie, șeful statului a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021. Ulterior, CEC a anunțat că pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie vor fi necesare 125 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova