Scenariu NASA: ce s-ar întâmpla dacă un asteroid mare ar lovi Pământul în 6 luni

Un exercițiu recent de simulare realizat de NASA arată ce s-ar întâmpla dacă omenirea ar afla că un asteroid ar urma să se prăbușească pe Pământ în șase luni. Ar fi suficient timp pentru a fi trimisă o misiune pentru distrugerea asteroidului?
Sputnik

BUCUREŞTI, 6 mai – Sputnik. În timp ce NASA se pregătește să lanseze în iulie un dispozitiv prin care va încerca să schimbe orbita unui asteroid nepericulos, un grup de experți din agențiile spațiale americană și europeană au participat, la sfârșitul lunii aprilie, la un exercițiu desfăşurat timp de o săptămână, în care au analizat un scenariu ipotetic în care un asteroid mare s-ar ciocni de Pământ și au evaluat ce măsuri ar fi posibile pentru a evita un dezastru.

Roverul NASA a realizat primele imagini pe Marte după aterizare
În special, experții au stabilit că niciuna dintre tehnologiile existente nu ar putea împiedica asteroidul să se ciocnească de Pământ, dacă s-ar descoperi cu șase luni înainte că ar urma prăbuşirea asteroidului. În prima zi a exercițiului, cercetătorii au evaluat un scenariu în care asteroidul fictiv denumit PDC 2021 ar fi reperat pe 19 aprilie, la o distanță de 35 de milioane de kilometri de Pământ. Pentru acest caz, oamenii de știință au putut calcula că ar avea o șansă de 5% să lovească planeta noastră pe 20 octombrie.

În a doua zi a exercițiului, au ajuns la concluzia că în jurul datei de 2 mai ar fi posibil, prin alte calcule, ca asteroidul să lovească aproape sigur Europa sau Africa de Nord. Participanții au luat apoi în considerare diferite misiuni în care nava spațială ar putea încerca să distrugă asteroidul sau să-l abată de pe traiectoria sa. Totuși, au ajuns la concluzia că omenirea nu va putea trimite o astfel de misiune înainte de coliziune.

„Dacă ne-am confrunta în viața reală cu scenariul ipotetic referitor la PDC 2021, nu am putea lansa o navă spațială într-un timp atât de scurt cu capacitățile actuale”, se precizează într-un raport publicat pe site-ul NASA.

Oamenii de știință s-au gândit, de asemenea, la varianta detonării sau perturbării asteroidului prin folosirea unui dispozitiv nuclear exploziv care ar putea „reduce semnificativ riscul de dezastru la impact”. Totuşi, simularea a sugerat că 2021PDC ar putea avea între 35 și 800 de metri și că probabilitatea ca o armă nucleară să distrugă asteroidul nu ar fi foarte mare.

În a treia zi, experții au imaginat evenimente în 30 iunie: traiectoria de impact a PDC 2021 arată că, în acest scenariu, corpul ceresc s-ar îndrepta spre Europa de Est. În sfârsit, în a patra zi, au ajuns la concluzia că, cu o săptămână înainte de impact, se va ști cu o probabilitate de 99% ca asteroidul s-ar prăbuşi în apropierea granițelor Germaniei, Cehiei și Austriei. Explozia ar elibera aceeaşi energie ca în cazul unei mari bombe nucleare.

Următoarea misiune anti-asteroid

Pe 22 iulie 2021, NASA intenționează să lanseze misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test), prin care va studia posibilitatea unui atac cinetic asupra unui asteroid, potrivit Sputnik France. Această misiune demo se va îndrepta către micul sistem de asteroizi binari denumit Didymos (sau 65803), care nu prezintă nicio amenințare pentru Pământ. Misiunea își va atinge obiectivul pe 22 septembrie, când asteroidul binar vizat se va afla la mai puțin de 11 milioane de kilometri de Pământ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova