Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog

Cunoscuta și iubita instituție de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 aduce în atenția românilor câteva amănunte mai puțin cunoscute despre Sărbătoarea Paștelui în Rusia, care este una dintre principalele sărbători creștine pentru credincioșii din întreaga lume.
Sputnik

BUCUREȘTI, 1 mai – Sputnik. A mai rămas puțin timp până când creștinii din întreaga lume se vor bucura de Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Paștele este una dintre principalele sărbători creștine pentru credincioșii din Rusia și din întreaga lume. Sărbătoarea Învierii Domnului în Rusia are propriile sale tradiții și obiceiuri vechi de secole întregi.

  • Rușii așteaptă Paștele cu nerăbdare. Și aceasta pentru că vorbim despre o dublă sărbătoare. Pe de o parte, avem Învierea Mântuitorului neamului omenesc iar, pe de altă parte, sosirea primăverii, simbolizând reînvierea naturii.
  • Sărbătoarea Paștelui în Rusia se distinge printr-un număr imens de tradiții, obiceiuri, ritualuri interesante care au supraviețuit până în zilele noastre din cele mai vechi timpuri.

Chiar dacă Paștele este o sărbătoare creștină, rădăcinile sale se întorc la trecutul profund asociat credințelor păgâne ale strămoșilor.

”În cultura noastră slavă, a existat o zi specială și înainte - sărbătoarea sosirii primăverii, nașterea vieții, care era întâlnită la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, când natura începea să se trezească după iarnă. Existau numeroase ritualuri. În rândul bărbaților, se obișnuia să se aprindă focuri uriașe pentru a liniști Soarele și a-i câștiga favoarea”, informează Casa Rusă din București.

La rândul lor, femeile alegeau cea mai frumoasă fată, o dezbrăcau, o udau cu apă de izvor, o decorau cu ierburi și cu flori în păr.

Încheierea ritualului se făcea prin plimbarea zeiței primăverii prin sat cu un plug, înzestrând astfel pământul cu fertilitate, încurajând vegetația să trăiască.

Casa Rusă din București ne spune că Paștele în Rusia a început să se sărbătorească imediat după ce prințul Vladimir Krasnoe Solnâșko s-a botezat și a botezat poporul.

Noua religie nu a fost acceptată cu entuziasm de toți rușii, care au luptat o vreme pentru dreptul lor de a rămâne păgâni și au continuat să sărbătorească sărbătorile populare. În timp, însă, au devenit creștini.

”Cum sărbătoriți Pastele în Romania? Așteptăm pozele cu cozonacii voștri în comentarii”, a deschis dialogul cu românii Casa Rusă din București.