Preacucernicului cler, preacuviosului cin monahal şi preaiubiţilor credincioşi din Sfânta şi de Dumnezeu păzita Mitropoliei a Basarabiei;
Har, milă şi pace de la Hristos Domnul, iar de la noi, arhiereşti binecuvântări.
Hristos a înviat!!!
„Îndrăzniți, Eu sunt, nu vă temeți!” (Matei 14. 22-34)
Preasfințiile Voastre, episcopi eparhioți,
Preacuvioși și Preacucernici părinţi, slujitori ai sfintelor altare,
Iubiți fraţi şi surori în Hristos-Domnul,
Din mila lui Dumnezeu, Ne-am învrednicit să trăim din nou cu toții, momentele praznicale prilejuite de Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Praznic care este, prin excelență, momentul în care existența noastră dobândește esență. Astăzi, din nou suntem chemați cu toții prin îndemnul: „Veniți de luați lumină!” – Lumina lui Hristos, care luminează tuturor, lumina izbăvitoare de rele și dătătoare de viață și speranță. Această Lumină reanimează viața noastră duhovnicească, oportună fiind păstrarea ei în noi, iar acest lucru este posibil doar printr-o schimbare lăuntrică sau prin asumarea urmării lui Hristos.
Învierea Mântuitorului Hristos este un act asumat de Dumnezeu, „pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”, așa cum reiese și din Simbolul de Credință Ortodox, din nemărginita dragoste a Treimii „celei de o ființă și nedespărțită”, pentru întreaga Sa creație, căci „atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică”(Ioan 3, 16). Noi, ca fii ai Lui, avem datoria sfântă de a răspunde dragostei divine cu același sentiment frumos, de fii iubitori și recunoscători pentru toate și încrezători în puterea Sa nemărginită. Așadar, Învierea Domnului trebuie să ne facă iubitori, încrezători și buni credincioși.
Ne aflăm cu toții la finele unei perioade pregătitoare duhovnicește, de șapte săptămâni cu post, perioadă în care, fiecare dintre noi, crezând neclintit în Învierea Mântuitorului, am trecut printr-un proces interior de înfrânare, răbdare și nevoință, convinși de faptul că acestea toate astăzi își vor desăvârși bucuria.
Dreptmăritori creștini,
Învierea Domnului este un moment așteptat de întreaga lume ortodoxă. Cu toții așteptăm acel moment crucial de o intensă trăire duhovnicească, în care preoții bisericii îndeamnă tradițional, pe fiecare din cei prezenți, să primească Lumina și, orice om, care se învrednicește de Lumina Învierii lui Hristos, primește îndemnul de la înger: „Nu vă temeți!”(Matei 28, 5).
În ultimul an, viața noastră a fost marcată de această pandemie mondială, iar credința a fost supusă multor încercări. Mormântul Mântuitorului, reprezentat de Biserică, a fost adesea străjuit și încă mai este. Am fost de multe ori presați de către curente potrivnice tradiției noastre bimilenare, condiționați să renunțăm la practicile care fac parte din viața noastră, a creștinului botezat în numele Sfintei Treimi.
Îndemnul îngerului de a alunga frica din noi, rămâne actuală pentru întreaga suflare creștinească. De când trăim sub eticheta pandemiei, am fost presați să ne temem de a ne apropia unii de alții; să ne temem a merge unii la alții în vizită; să ne temem de a merge la biserică; să ne temem a ne spovedi, să ne temem ane împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, care vindecă orice boală și orice neputință; Să ne temem a exista normal, într-un final. Teama a devenit, cu părere de rău, parte din viața multora dintre noi, mai mult sau mai puțin. Nu trebuie să ne lăsăm dominați de frică, ea îngrădește libertatea omului de a se manifesta.
Iubiții mei fii duhovnicești,
Minunea Învierii a fost posibilă de mărturisit (paradoxal) datorită faptului că străjerii păzeau mormântul: „Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra” (Matei 27, 66). Și astăzi, se repetă, într-o formă contemporană, aceeași situație, suntem într-un fel păziți de a nu prăznui Învierea. De aceea, vă îndemn pe toți, ca părinte duhovnicesc, să facem împreună minunea reînvierii noastre duhovnicești, în virtutea luminii Învierii lui Hristos. Teama însă nu este complementară cu drumul spre Învierea în Hristos, ci trebuie să o alungăm din noi.
În această noapte, se împlineşte aspiraţia omului, dorinţa de a învia în Hristos și a trăi veşnic. Dar, a trăi veşnic, presupune a trăi cu Persoana veşnică, adică cu Dumnezeu şi a fi în comuniune cu toţi oamenii plăcuți Lui.
Iubit popor al lui Dumnezeu,
În Lumina marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, doresc să închei aceste gânduri duhovnicești, adresându-vă arhiereşti binecuvântări pentru a sărbători Învierea Domnului şi a învia spre Împărăţia lui Dumnezeu. Să trăiți aceste sărbători pascale cu bucurie sfântă, care să lase în umbră toate frământările, grijile și fricile care ne-au marcat viața în ultima perioadă.
Hristos a Înviat! Bucurați-vă!
Cu binecuvântare şi dragoste părintească, al vostru părinte duhovnicesc şi fierbinte rugător la Hristos Domnul,
PETRU
Arhiepiscopul Chişinăului,
Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor
Dată în reşedinţa Noastră Mitropolitană din Chişinău, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în anul mântuirii 2021.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova