Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comuniștii vin cu acuzații dure la adresa Maiei Sandu și a Curții Constituționale

PCRM s-a pronunțat pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar precizează însă că nu cu prețul încălcării legii, a Constituției și neglijarea vieții și sănătății cetățenilor. Asta este reacția Partidul Comuniștilor din Moldova cu privire la scrutin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Între-un comunicat de presă, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a venit cu o reacție privind organizarea scrutinului anticipat. Reprezentanții PCRM susțin că s-au pronunțat de mai multe ori pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, însă nu cu prețul încălcării legii, a Constituției și prin neglijarea vieții și sănătății cetățenilor.

"Moldova continuă să fie un stat capturat. De data aceasta, cei care au luat-o în captivitate sunt judecătorii Curții Constituționale, în frunte cu Domnica Manole, precum și președintele neconstituțional Maia Sandu. E evidentă o înțelegere antistatală", se menționează în comunicat.

Mai mult, PCRM consideră că Înalta Curtea nu este funcțională și nu are dreptul să ia niciun fel de decizii. În acest sens comuniștii adus și propriile argumente: 

Curtea Constituțională a anulat starea de urgență: ce restricții mai sunt în vigoare
"Curtea Constituțională se compune din 6 judecători. În cazul încetării mandatului (deces) unuia dintre membrii Curții Constituționale, locul vacant trebuie să fie completat prin numirea altui judecător timp de 18 zile. Astfel, începând cu 8 februarie, 2021, Curtea Constituțională nu este funcțională și nu are dreptul să ia hotărâri. Și anume această tărăgănare a procesului de formare a unei noi componențe a Curții constituie un indiciu direct al înțelegerii între Sandu și Manole și al presiunii asupra Consiliului Suprem al Magistraturii, care este obligat să delege al șaselea judecător în componența Curții Constituțională", mai spun comuniștii.

De asemenea, membrii PCRM au criticat și decizia Înaltei Curți prin care s-a recunoscut drept neconstituțională anularea parțială a deciziei Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole în calitate de judecător. Asta pentru că Manole a participat la ședința în cadrul căreia s-a hotărât chestiunea ei personală, iar acesta ar fi un indiciu evident al conflictului de interese. Ei mai spun că membrii Curții Constituționale pot doar să suspende unele hotărâri, dar nu să le anuleze. 

Expert: Poate sau nu fi contestat decretul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului
"Anularea sau modificarea constatării Curții Constituționale e obligat s-o facă organul care a adoptat respectivul act normativ. Ceea ce nu s-a făcut în raport cu hotărârea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la declararea Stării Excepționale în legătură cu pandemia de coronavirus. Deci, reiese că, prin decizia Curții Constituționale, Starea Excepțională a fost suspendată, ci nu anulată. Hotărârea de a o anula o poate lua în exclusivitate Parlamentul Republicii Moldova", susține PCRM. 

Totodată, comuniștii spun că președintele țării, Maia Sandu, s-a grăbit să semneze decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului în condițiile în care starea excepțională nu este anulată de către Parlament, ci doar suspendată prin hotărârea Curții Constituționale. De asemenea, șeful statului ar fi trebuit inițial să consulte din nou fracțiunile parlamentare în ceea ce privește dizolvarea Legislativului, consideră PCRM.

"Este evident faptul că niciun fel de decizii ale președintelui neconstituțional și ale Curții Constituționale nefuncționale nu sunt în stare să stopeze pandemia, dar lor nu le pasă de viața și sănătatea cetățenilor. Cu atât mai mult cu cât luarea unei asemenea decizii în ajunul principalei sărbători creștine ridică toate restricțiile antiepidemice. Această iresponsabilă hotărâre va rezulta noi jertfe în rândul cetățenilor țării noastre și anularea tuturor acelor măsuri de susținere a populației și a agenților economici, care au fost luate în legătură cu pandemia", mai spun comuniștii.

Nici Maia Sandu, nici reprezentanții Curții Constituționale nu au comentat deocamdată aceste acuzații. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova