BRUXELLES, 26 apr – Sputnik, Daniela Porovăț. UE se pricepe foarte bine să ascundă gunoiul sub preș. Scandalul AstraZeneca este un asemenea exemplu.
Primul lucru care îi vine în minte unui cetățean informat când aude AstraZeneca este scandalul efectelor secundare provocate de acest vaccin, situație care a făcut ca mai multe state UE să suspende la un moment dat utilizarea lui, iar o țară ca Danemarca să renunțe definitiv la serul controversat.
Dar UE și statele membre nu au curajul să recunoască faptul că au dat-o în bară cu vaccinul AstraZeneca. Și de aici a început baletul. De exemplu, Norvegia, unde există o recomandare a autorităţilor sanitare naţionale în vederea renunţării definitive la acest ser, s-a apucat să ”împrumute” dozele de AstraZeneca altor țări, în speță Suediei și Islandei.
De unde atâta generozitate pe țările europene care se băteau pe vaccin nu cu mult timp în urmă?
Colac peste pupăză, țările europene nu recunosc că nu le mai trebuie acest vaccin, ci se prefac supărați că AstraZeneca a întârziat livrările. În fapt, cum cetățenii din Europa evită să mai folosească acest ser, dozele stau nefolosite. Dar cum să justifici oprirea contractului cu AstraZeneca fără să recunoști că vaccinul creează probleme grave, cum ar fi tromboze sau chiar hemoragii cerebrale? Dai vina pe ”întârzieri”, ca să păcălești naivii care nu știu că și Pfizer a avut întârzieri de livrare, dar acest lucru nu a dus la suspendarea colaborării.
Ipocrizia europeană
Așa că ipocrizia UE a câștigat: ambasadorii țărilor europene au convenit că vor sprijini acționarea în judecată a companiei AstraZeneca în urma plângerilor că nu a livrat dozele de vaccin promise! Despre continuarea contractului între UE și AstraZeneca nici nu mai poate fi vorba, în aceste condiții, ceea ce era și scopul agitației.
"OMS continuă să susţină ideea că beneficiile acestor vaccinuri depăşesc riscurile," a declarat organizaţia într-un comunicat, la fel cum făcuse și Agenția Europeană a Medicamentului cu ceva timp în urmă.
Vaccinul e bun, se străduiesc oficialii să îi convingă pe oameni, iar dacă în Europa nu îi mai crede nimeni nu e nici o problemă, vaccinul va fi folosit ca ”donație”!
AstraZeneca merge la săraci
Până în prezent, peste 40,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost trimise în 118 ţări din programul Covax. Cum să recunoști brusc că e riscant să vaccinezi populația cu acest ser?
”Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc”, s-a justificat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Altfel spus, medicii de familie nu riscă să folosească AstraZeneca. Nimeni nu mai riscă să folosească AstraZeneca. E timpul să fie trimis săracilor...
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova