Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Am putea avea sau nu surprize la examinarea hotărârilor Parlamentului de câtre CCM

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a vorbit despre un scenariu posibil privind examinarea legalității demiterii de către Parlament a unui judecător la Curtea Constituțională și numirea altui magistart.
Sputnik
Am putea avea sau nu surprize la examinarea hotărârilor Parlamentului de câtre CCM

Teodor Cârnaț afirmă că aceste două hotărâri a Parlamentului privind demisia și numirea unui judecător la CCM se prezumă că sunt legale, dar au fost suspendate și nu produc, deocamdată, efecte juridice până la examinarea lor în fond. 

Teodor Cârnaț consideră că, în cazul în examinarii sesizărilor legate de revocarea și numirea judecătorilor la CCM, am putea avea o surpriză de proporții, iar aceste hotărâri a Parlamentului să fie declarate constituționale.

„Participanții la proces vor avea toate drepturile să înainteze o recuzare către judecătorul Domnica Manole sau doamna Manole să se autorecuze și să nu participe în proces pentru că ea este vizată. În cazul în care doamana Manole nu va participa la proces aceste sesizări vor fi examinate de un complet de 4 judecători. Este complicat să anticipăm care va fi hotărârea CCM, dar în cazul în care va fi paritate de voturi pe chestiunea demiterii lui Manole de către Parlament și numirea lui Boris Lupașcu hotărârile Parlamentului vor fi legale, adică constituționale și vor produce efecte juridice. Asta înseamnă că doamna Manole va fi revocată din funcție, iar în locul ei va veni Boris Lupașcu”, a precizat expertul.

Teodor Cârnaț consideră că dacă hotărârile Parlamentului privind revocarea și numirea altui judecător la CCM vor rămâne în vigoare ele vor omite procedura constituțională de demitere a unui judecător de către plenul CCM, ceea ce este un element periculos care va afecta bazele jurisdicției constituționale.

„Acest scenariu este unul halucinant și periculos pentru independența Curții Constituționale deorece jurisprudența CCM prevede că magistrații constituționali se bucură de stabilitate în funcție. Dacă se va întâmpla așa, atunci Guvernul și CSM-ul ar putea utiliza aceeași procedură la demiterea judecătorilor constituționali”, a concluzionat Teodor Cârnaț.

Marți, 27 aprilie 2021, cu începere de la ora 09:00, va avea loc ședința Curții Constituționale în cadrul căreia vor fi examinate sesizările privind controlul constituționalității Hotărârilor  Parlamentului privind revocarea și numirea unui judecător la CCM.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova