Rezervele valutare ale BNM au scăzut, iar inflația a crescut în martie – experți

Experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu au comentat pentru Sputnik noile date despre inflație și activele oficiale de rezervă anunțate de Banca Națională a Moldovei (BNM).
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au diminuat în martie cu 56,21 de milioane de dolari SUA. 

Cum poți schimba bancnotele uzate cu unele noi – precizarea BNM

BNM a anunțat că rezervele sale valutare au constituit 3 miliarde 707 de milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021.

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a vinde valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Lună trecută a pus în evidență tendința de creștere a ratei inflației – o evoluție prevăzută de prognoza BNM pentru anul în curs. În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62% (în ianuarie: 0,22%).

De ce s-au diminuat activele oficiale de rezervă ale BNM

BNM a precizat că diminuarea, în luna martie, a activelor oficiale de rezervă cu 56,21 de milioane de dolari SUA a fost determinată de:

BNM: A crescut numărul leilor aflați în circulație – iată cât de mult

- deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 49,35 mil. dolari SUA;

- plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 21,22 mil. dolari SUA;

- intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută: 9,70 mil. dolari SUA;

- plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 6,81 mil. dolari SUA;

- plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 3,22 mil. dolari SUA.

Totodată, în martie activele oficiale de rezervă ale BNM au fost completate prin: înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale - 32,21 milioane dolari SUA; intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă -  0,82 milioane dolari SUA; veniturile din gestionarea rezervelor valutare -  0,55 milioane dolari SUA; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții - 0,23 milioane dolari SUA; alte intrări nete - 0,28 milioane dolari SUA.

Roman Chircă: „O poziție relativ pasivă a BNM”

L-am solicitat pe expertul economic Roman Chircă să comenteze pentru Sputnik datele făcute publice de BNM.

„Diminuarea rezervelor valutare poate avea la bază următorii factori principali: în primul rând fluctuația activelor în care este investită o parte a rezervei valutare, certificate de metale prețioase, obligațiuni ale altor state etc.. Un alt factor sunt fluctuațiile valutare, în principal, recenta apreciere a dolarului american față de moneda euro”, a constatat Roman Chircă.

Rezervele valutare ale BNM au scăzut, iar inflația a crescut în martie – experți

Expertul economic a comentat și intervenția BNM pe piața valutară, care a contribuit la diminuarea rezervelor.

Potrivit lui, scăderea de 56 de milioane de dolari și intervenția de nici 10 milioane de dolari „sunt fluctuații relativ mici raportate la piața valutară și rezerva valutară”.

„Intervenția de 9,7 mln. USD în sensul cumpărării demonstrează o poziție relativ pasivă a BNM, care efectuează intervenții mici, iar cotațiile valutare sunt stabilite de inerția cererii și ofertei”, a comentat Roman Chircă.

Viorel Gîrbu: „Este o situație obișnuită și nu este cazul să ne panicăm”

Și expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik datele raportate de BNM.

„Nimic special, pentru moment, în aceste cifre nu văd. Din câte se pare, cererea de valută a fost mai mare decât oferta, iar BNM, pentru a nu admite panica, a intervenit prin vânzarea de valută”, a constatat Viorel Gîrbu.

„Pentru moment, este o situație obișnuită și nu este cazul să ne panicăm, dar trebuie de analizat cauzele fundamentale care au condus la acest efect”, a adăugat expertul.
Rezervele valutare ale BNM au scăzut, iar inflația a crescut în martie – experți

Viorel Gîrbu a spus că ar trebui analizat dacă „este doar o conjunctura de moment sau ceva se întâmplă cu exporturile, ca efect al secetei de anul trecut”, sau dacă nu cumva remitențele sunt în scădere rapidă.

Indicatorul inflației nu indică „nimic deosebit”, potrivit expertului economic, pentru că „rata inflației este mult sub ținta de 5%”.

Pe 26 februarie 2021, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 890 de mii de dolari americani (3 763,89 mil. dolari SUA).

BNM avea la începutul anului 2021 cele mai mari rezerve valutare din istoria sa, după ce acestea au crescut constant în 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova