Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Typhoon-urile britanice din România vor ajuta distrugătoarele SUA să tulbure Marea Neagră

Cum reacționează Rusia la exercițiile militare comune al NATO în Marea Neagră și la sosirea a două distrugătoare SUA.
Sputnik

Distrugătoarele Forțelor Navale ale SUA, Roosevelt și Donald Cook, cu o grupă de susținere aeriană în componența a șase avioane britanice de luptă, se grăbesc să intre în serviciu, sub pretextul “activizării militare ruse la frontierele Ucrainei”. Rusia pregătește măsuri de răspuns.

Distrugătoarele americane de tipul Arleigh Burke (Roosevelt și Donald Cook) cu rachete de croazieră Tomahawk vor îndeplini misiuni în bazinul Mării Negre între 14-15 aprilie, până pe 4-5 mai. Pentru a susține această misiune, Marea Britanie a expedia în baza aeriană “Mihail Kogâlniceanu” șase avioane multirol Eurofighter Typhoon, capabile să poarte rachetele cu o precizie înaltă Storm Shadow cu rază lungă de acțiune (pentru distrugerea punctelor de comandă protejate). Obiectivul comun al Washingtonului și Londrei este descurajarea “agresiunii rusești” împotriva Ucrainei. Totodată, se planifică expedierea în Ucraina a 100 de infanteriști britanici. Potrivit datelor Forțelor Armate ale Ucrainei, exercițiile ucraineano-britanice „Cossack mace 2021” se vor desfășura cu participarea a peste 1000 de militari din cinci state NATO. Manevrele sunt dedicate respingerii pe teritoriul ucrainean a ofensive de proporții ale armatei “statului agresor”.

Pe 13 aprilie, în Congresul SUA s-a anunțat expedierea în Germania a unui contingent suplimentar de 500 militari americani, iar ulterior în Europa vor fi transferate bombardiere multirol F-35. Toate acestea de dragul “descurajării” Rusiei.

Deocamdată nu se cunoaște ce nave vor acționa în Marea Neagră în faza activă a exercițiilor de proporții ale armatei SUA Defender Europe 21, cu toate acestea patru operațiuni de desant aerian, cu participarea a 7000 de militari, vor avea loc la mijlocul lunii mai pe teritoriul Bulgariei și României. Susținerea de către flota navală a SUA este una predictibilă.

Sub drapelul Defender Europe 21, în mai se vor reuni 30 de mii de militari din 26 de state. Rusia va fi nevoită să reacționeze adecvat la niște fapte evidente și amenințări reale.

“Tirul” rusesc

Toate navele SUA și NATO, intrate în Marea Neagră, vor fi supravegheate în regim permanent de forțele și mijloacele Flotei Rusești de la Marea Neagră, asta este deja o axiomă. Rusia este pregătită de sosirea a două distrugătoare cu rachetă și a comasării semnificative ale avioanelor britanice de luptă în România.

Deasupra bazinului Mării Negre au demarat exercițiile militare comune ale două “armade aeriene” – aviația Districtului Militar Sud și Aviația Navală a Rusiei. Bombardierele de front Su-24M și Su-34, avionul de vânătoare multirol Su-27SM și Su-30SM exersează lansări de rachetă și bombe asupra unor ținte de pe mare la altitudini mici, acoperirea și însoțirea navelor rusești, care își îndeplinesc misiunile conform destinației. Cu fiecare sarcină se schimbă fundalul tactic, componența grupării eterogene a unui potențial inamic. Orice manevre serioase reprezintă o multilateritate fantastică, o tensiune non-stop a zeci de mii de specialiști aflați la pozițiile de luptă, devine evidentă supremație tehnologică și de luptă sau invers. Indiferent de perioada anului, exercițiile militare se deosebesc de un război real doar prin faptul că nu mor oameni.

În aprilie, pentru a spori rezistența de luptă, aviația operativ-tactică a unității districtuale a forțelor aeriene și apărării antiaeriene au fost redislocate pe aerodromurile operative, adică a fost deconcentrată. Evenimentele de verificare cuprind toate trupele din Districtul Militar Sud și sunt îndreptate spre sporirea nivelului de pregătire operativă și de luptă, luând în considerate de situația complicată în zona vizată.

Pe lângă aviație, nave și submarine ale flotei ruse, bazinul Mării Negre se află sub supravegherea rachetele de coastă “Bal” și “Bastion”, cerul deasupra mării este scanat de sistemele antiaeriene S-400 „Triumf”. Experții occidentali menționează supremația militară totală a Rusiei în regiune și concluzionează: Marea Neagră este un “tir” rusesc, iar navele forțelor navale ale SUA sunt niște ținte ușoare.

Parteneri vagi

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, a declarat pe 13 aprilie că SUA sunt un adversar al Rusiei, din momentul în care Washingtonul întreprinde orice pentru a submina pozițiile Moscovei în lume – SUA și NATO incită conștient Kievul spre o confruntare cu Rusia. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Petrușev, a anunțat pe 14 aprilie că amenințarea teroristă pe teritoriul Crimeei se păstrează din cauza “activității distructive a SUA și a blocului NATO, controlat de ei”. Firește, o astfel de “descurajare” nu convine Moscovei. Și atât timp cât “partenerii” nu au revenit într-o realitate obiectivă, Rusia își va apăra dur și consecvent interesele sale naționale.

În calitate de un “partener cu oportunități extinse” al alianței, Ucraina a planificat pentru 2021 opt exerciții militare comune în vecinătatea Crimeii, cu participarea a 11 mii de militari străini.

Rusia reacționează. Acțiunile Forțelor Armate ale Rusiei în ultimele două săptămâni – viteza, inaccesibilă pentru alianță, de transferare la frontierele de Vest a două armate și trei divizii de desant aerian, reprezintă un semnal, în primul rând, pentru Washington și Bruxelles. Americanii au numărat (de la distanță, cu ajutorul dronelor) un personal de 87 de mii de oameni, 18 sisteme operativ-tactice “Iskander-M”, 1100 tancuri (T-72B/B2/B3, T-80BV/BVM, T-90A), 2600 de blindate (BTR-82A, BMP-3, “Tigr”), 1170 unități de artilerie (“Msta-B”, “Akația”, “Pion”), 400 de unități a sistemelor de lansare multiplă a rachetelor – “Grad”, “Smerci”, “Solnțepiok”.

Deocamdată, de partea Rusiei este chiar Convenția de la Montreux, care limitează semnificativ tonajul însumat (cel mult 45 mii tone) și perioada aflării în Marea Neagră (cel mult trei săptămâni) a navelor militare ale statelor din afara regiunii.

A se observa că distrugătoarele Roosevelt și Donald Cook au un tonaj însumat de până la 20 mii tone.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova