Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură

Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a spus când în Moldova va fi constituit un fond de garantare a creditelor în agricultură.
Sputnik
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură

Mihai Machidon a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre problemele privind susținerea de către stat a agricultorilor. Oficialul a spus că în condițiile când fondul de subvenționare pentru a agricultură este insuficient, autoritățile competente vor trebui să ofere soluții adăugătoare pentru a susține domeniul agrar.

Secretarul de Stat consideră că în Moldova trebuie de creat un fond de garantare a creditelor în agricultură, iar acest instrument de creditate ar putea fi constituit către sfârșitul anului curent.

O nouă problemă în activitatea apicultorilor – iată de ce nu pot vinde mierea
„Fondul de subvenționare pentru agricultură este insuficient, am dori ca el să se ridice măcar la 1,5 miliarde de lei pe an. Desigur mai sunt și proiectele în agricultură derulate de partenerii externi, care cumulativ se ridică la încă un miliard de lei, dar nici acești bani nu sunt suficienți pentru o finanțare adecvată a agriculturii. Din acest considerent, ministerul împreună cu partenerii de dezvoltare lucrează asupra constituirii în Moldova a unui fond de garantare a creditelor în agricultură. Va trebui să avem o decizie politică pentru că noi dorim ca acest fond să fie unul separat de ODIMM. Dacă nu la toamnă, atunci cu siguranță la începutul anului viitor el va fi creat pentru că va fi o instituție financiară nouă”, a precizat Mihai Machidon.

Potrivit experților în agricultură, din 1,1 miliarde de lei al Fondului de Dezvoltare a Agriculturii circa 800 milioane vor fi achitate pentru datoriile anului 2020. Încă peste 200 de milioane sunt destinate startupurilor și dezvoltării rurale, iar pentru subvenționarea activităților agricole în anul curent rămăn doar 100 milioane de lei.

Agricultorii afectați de secetă au protestat de mai multe ori pe parcursul anului 2020, unde cereau compensații de 3000 de lei la hectar și păstrarea cotei TVA la nivel de 8%. Tot ei, solicitau soluții pentru reeșalonarea sau restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova