CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Deținătorii fermelor de bovine din țara noastră se află în impas, având în vedere că în ultimii doi ani s-au confruntat cu numeroase dificultăți. Vremea nu a ținut cu ei - în 2019 ploile și grindina au distrus recolta. A urmat apoi 2020, un an cu pandemie și secetă mare.
Acum, producătorii de lapte nu mai au cu ce hrăni animalele. Cantitatea mică de furaje care a mai putut fi salvată este de proastă calitate - animalele mănâncă și nu au saț. Unii fermieri s-au împrumutat de la bănci ca să cumpere hrană și s-au împotmolit în datorii, așa că sunt nevoiți să ducă vacile la abator.
În consecință, lapte autohton va fi tot mai puțin pe rafturile magazinelor, iar piața va fi invadată de produse de import, care deseori sunt de o calitate mai proastă, iar unele chiar sunt făcute din prafuri.
Sputnik Moldova a realizat anterior un material amplu la acest subiect, iar astăzi i-a cerut să comenteze situația secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Mihai Machidon, care a participat la emisiunea „Logica Puterii”.
El a precizat că în 2020 Guvernul a aprobat un regulament care prevede acordarea unor subvenții de 7000 de lei pe cap de animal deținătorilor de bovine. În acest fel, statul vrea să redreseze sectorul zootehnic.
„Acesta este primul an în care vom subvenționa pe cap de animal și este o subvenție de aproximativ 7000 de lei la un cap de animal. (...) Ea va fi doar pentru cei care sunt înregistrați, care duc o activitate corectă în acest domeniu. Sperăm ca asta să ne dea și un impuls și posibilitatea de a redresa. Dar este un sector nu atât de ușor de dezvoltat, de aceea probabil va necesita și finanțare, și o atenție mai mare, și o școlarizare mult mai mare”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Mihai Machidon în studioul Radio Sputnik Moldova.
Moderatoarea emisiunii „Logica Puterii” l-a întrebat pe secretarul de stat dacă producătorii autohtoni de lapte pot miza și pe asigurarea pieței de desfacere, având în vedere că piața internă este amenințată de produse de import, care deseori sunt făcute din prafuri.
„Sunt împotriva acestui lucru, mai ales că știm că aceste produse le întrebuințează și copiii. Adică ar fi și o crimă aceste prafuri. Eu sunt categoric împotrivă și mă deranjează și pe mine acest lucru. Eu chiar mi-aș dori ca în 5 ani să avem un produs mai calitativ. Aici va putea interveni și statul cu pârghiile lui”, a remarcat Mihai Machidon.
În Moldova, șeptelul de bovine scade catastrofal. În 2007 erau 206 650 de capete, iar în 2021 sunt doar 71 256. Doar în 2020, trimestrial au fost abatorizate câte 20 de mii de bovine.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova