Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon explică de ce nu a oferit azil politic judecătorului ucrainean răpit la Chișinău

Fostul președinte susține că nu a oferit azil politic judecătorului ucrainean pe motiv că acesta trebuie să răspundă în fața legii în țara sa. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii săptămânale „Președintele Igor Dodon răspunde”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 apr - Sputnik. Președintele PSRM a fost întrebat de către jurnaliști de ce nu a oferit azil politic judecătorului ucrainean care a fost răpit acum o săptămână la Chișinău. Igor Dodon a menționat că în perioada mandatului său de șef de stat a avut mai multe solicitări de a oferi azil politic, dar toate au fost respinse pe motiv că „cel care a încălcat legea trebuie să răspundă în fața legii în statul său”.

Strigător la cer - Judecător ucrainean răpit în Chișinău - Video
 „Nu am acordat azil politic nimănui, pentru că eu consider că cei care fug de justiție în țările lor nu au ce căuta adăpost politic în Republica Moldova. Au încălcat legea, atunci să răspundă în fața legii în țara din care sunt ei, dar procedura de deportare trebuie să fie una legală. Este foarte straniu ceea ce s-a întâmplat. Eu cred că în urma comisiei create noi vom afla multe lucruri care ne vor uimi probabil. (...) Eu aștept cu nerăbdare să văd ce va spune comisia și să ne răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu implicat SIS-ul din Republica Moldova în această operațiune specială și de ce Maia Sandu, președintele țării, nu a avut o poziție foarte clară în acest caz” a menționat Igor Dodon. 

Amintim că judecătorul ucrainean a fost răpit pe 3 aprilie curent chiar în centrul Chișinăului. Dispariția acestuia a fost anunțată de avocatul moldovean Iulian Balan. El a făcut un apel către Președinția Republicii Moldova, Procuratura Generală, SIS și toate organele de forță.

Judecătorul Nicolae Ceaus se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic.

Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție, menționând că este inadmisibil ca în țară să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne Pavel Voicu a declarat anterior că structurile subordonate MAI au lucrat non-stop după răpirea judecătorului Nicolae Ceaus pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii, menționând că o persoană a fost reținută. Oficialul a precizat că răpirea a fost comisă de cetățeni străini.

Vineri, 9 aprilie, pe agenda Parlamentului a fost inclus și un proiect de hotărâre „cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova