Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEDO declară vaccinarea obligatorie ”necesară într-o societate democratică”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat vaccinarea obligatorie ca fiind ”necesară într-o societate democratică”, o decizie care deschide calea către obligativitatea vaccinării în pandemie.
Sputnik

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik, Daniela Porovăț. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi. Decizia Curții este însă surprinzătoare și deschide calea către instituirea vaccinării obligatorii. Astfel, în hotărârea Marii Camere publicate joi se arată că vaccinarea obligatorie este ”necesară într-o societate democratică”.

Sensul înspre care merge decizia CEDO este clar pentru specialiști:

Protest împotriva legii vaccinării obligatorii - VIDEO

”Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, este analiza făcută de Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO.

Hervieu apără hotărârea CEDO pe motiv că aceasta ar face ”constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.  

Dar CEDO nu se oprește aici. Curtea sprijină ”principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la ”dreptul la respectarea vieţii private”.

Mai departe, CEDO arată că ”Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”.

Totodată, CEDO vorbește de faptul că și persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale ar fi la rândul lor ”tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

Cazul copiilor neacceptați la grădiniță în Cehia este însă minor prin comparație cu implicațiile juridice europene ale unei asemenea decizii. Oricine ar mai face acum apel la justiția europeană pentru libertatea de a nu se vaccina, există deja precedentul prin care CEDO a arătat că acceptă vaccinarea obligatorie și limitările libertății celor care nu i se supun acesteia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova