Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum poți primi ajutor bănesc de la stat în timpul stării de urgență, deși nu ești șomer

Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 8 aprilie prevede posibilitatea acordării unui sprijin financiar pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă în timpul stării de urgență.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 apr - Sputnik. Potrivit dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă pot să înregistreze persoane care nu întrunesc condițiile de a primi statut de șomer, dar care și-au pierdut locul de muncă în timpul stării de urgență în legătură cu situația pandemică.

Aceste persoane trebuie să prezinte un certificat de la angajatorul la care a lucrat și pot beneficia din ziua depunerii cererii de ajutor de șomaj în mărime de 1054 lei lunar.

Totuși, sunt mai multe condiții pe care trebuie să le întrunească: 

  • Nu trebuie să fie angajate oficial, în baza contractului individual de muncă sau contractului de prestări servicii;
  • Nu trebuie să dețină o patentă de întreprinzător individual;
  • Nu trebuie să fie fondatori, asociați sau administratori ai unei persoane juridice cu scop lucrativ sau nu sunt întreprinzători individuali, cu excepția celor aflați în proces de insolvabilitate, lichidare, inactivi sau care nu generează venituri în ultimele 12 luni premergătoare datei înregistrării, fapt confirmat prin mențiunile respective în Registrul de stat al unităților de drept, Programul Integrat de Gestiune a Dosarelor sau sistemele informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat;
  • Nu trebuie să realizeze venituri la momentul emiterii deciziei de stabilire a ajutorului de șomaj;
  • Nu sunt studenți la una dintre instituțiile de învățământ cu frecvență la zi;
  • Nu au statut de pensionar.

Schimbări importante! Textul integral al dispoziției Comisiei Situații Excepționale de joi
În dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale se menționează însă că ajutorul de șomaj pentru persoanele menționate mai sus se acordă în limita mijloacelor financiare disponibile, iar în cazul în care cheltuielile respective vor depăși limita mijloacelor financiare disponibile, acestea vor fi propuse și aprobate la rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Ajutorul de șomaj este plătit de către Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza listei șomerilor cărora Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă le-a stabilit dreptul la ajutor de șomaj în perioada stării de urgență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova