Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oficial: Putin va putea pretinde la alte două mandate de președinte

Documentul precizează de asemenea prevederile Constituției, care limitează aflarea în funcția de președinte la două mandate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 mar – Sputnik. Consiliul Federației a aprobat legea prin care actualul președinte al Federației Ruse va avea dreptul să candideze din nou pentru două mandate de șef al statului, transmite RIA Novosti.

Putin: Capitalismul sălbatic este absolut inacceptabil

Documentul aduce legislația electorală în conformitate cu amendamentele la Constituție, adoptate în vara anului trecut. Astfel, în “Legea cu privire la alegerile președintelui Rusiei” se introduce o prevedere conform căreia în funcția de șef al statului poate fi ales un cetățean al Rusiei cu vârsta de la 35 de ani, care a locuit permanent în țară cel puțin 25 de ani și nu a deținut niciodată cetățenia altui stat sau a unui drept de ședere în altă țară.

O excepție reprezintă candidații care în trecut au fost cetățeni ai altui stat, în cazul în care acest stat (sau o parte a lui) a intrat în componența Rusiei, în conformitate cu legea federal fundamentală.

În afară de aceasta, în document sunt aduse precizări la prevederea Constituției care limitează la două mandate aflarea în funcția de președinte – aceasta nu se aplică față de președintele care a ocupat această funcție până la intrarea în vigoare a amendamentelor.

Putin nu va permite Statelor Unite să vorbească cu Rusia de pe poziția forței - Kremlinul
De asemenea, legea extinde numărul condițiilor care limitează alegerea deputaților în Duma de Stat. Astfel, persoanele condamnate pentru crime de o gravitate medie nu vor putea pretinde la mandatul de deputat în decurs de cinci ani de la data anulării condamnării sau stingerea antecedentelor penale.

Legea prevede și alte modificări: pentru teritoriul federal “Sirius” va fi creată o comisie electorală teritorială separată, formată de CEC; numărul urnelor mobile în ziua alegerile în afara secției de votare va fi majorat până la două; informațiile despre candidații în buletinele de vot vor putea fi reduse, în cazul în care numărul candidaților este mai mare de zece (însă aceasta trebuie să fie accesibilă în cabina de vot sau pe un panou).

Consultările populare cu privire la amendamentele la Constituție s-au desfășurat din 25 iunie până pe 1 iulie 2020. Adoptarea amendamentelor la legea fundamentală a țării a fost susținută de 77,92 la sută dintre alegători, iar împotrivă s-au pronunțat 21,27 la sută. Prezența la vot a constituit 67,97 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova