CHIȘINĂU 26 mart - Sputnik. Procuratura Generală susține că va contesta deciziile judecătorilor ce au eliberat persoanele învinuite în dosare de rezonanță. Mai mult, într-un comunicat de presă, Procuratura susține că situațiile de joi, când deputații Denis Ulanov și Petru Jardan, dar și magistratul învinuit „trafic de influență” au fost eliberați de instanță, vin doar să reconfirme mesajele Procuraturii despre faptul că există impedimente serioase în cadrul urmăririi penale a fraudei bancare, dar și a altor cazuri de criminalitate gravă.
Procurorii s-au arătat indignați de faptul că deși au cerut arest preventiv atât pentru deputați, cât și pentru judecător, instanța a decis eliberarea lor sub control judiciar. Procuratura a precizat că dispune de suficiente probe pe toate cazurile în care solicită arestul preventiv.
„Procuratura va contesta de fiecare dată și doar pe căi legale, toate soluțiile instanțelor de judecată, care vin în contradicție cu probatoriul și legea. Examinăm minuțios argumentele invocate de partea apărării și magistrați, și suntem hotărâți să ne continuăm activitatea în strictă conformitate cu atribuțiile și responsabilitățile legale”, se arată în comunicatul Procuraturii.
Procuratura a precizat că se vor întreprinde toate măsurile necesare pentru investigarea, finalizarea și expedierea în judecată, în cel mai scurt timp, a acestor cauze penale.
Menționăm că în seara zilei de joi, 25 martie, instanța a decis eliberarea provizorie sub control judiciar pentru 30 de zile a deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov. Potrivit Procuraturii, Denis Ulanov este învinuit de ”escrocherie” și ”spălare de bani” în dosarul ”frauda bancară”, iar Petru Jardan este învinuit de ”abuz de serviciu”, în dosarul vizând concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ambii învinuiți pledează nevinovați.
În acest caz, Procuratura s-a expus că încheierile Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, sunt ilegale și că le vor contesta.
Totodată, joi, magistrații au luat decizia de a elibera provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile și judecătorul care a fost prins în flagrant că a luat mită în valoare de 11 mii de dolari. Procurorii ar urma să ceară din nou cercetarea judecătorului în arest.
„Măsura preventivă aplicată magistratului îi permite să-și continue nestingherit activitatea, fiind liber să înfăptuiască justiție, inclusiv față de persoane cu statut similar”, se arată în comunicatul Procuraturii.
Precizăm că nu este pentru prima dată când între judecători și procurori se iscă conflicte. Anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la prezentarea raportului său de activitate pentru anul 2020, a menționat că judecătorii fie împiedică ilegal activitatea procurorilor, fie tergiversează examinarea materialelor sau adoptă soluții care nu le sunt pe placul procurorilor. Aceste cuvinte au stârnit reacții și din partea judecătorilor.
În replică, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au scris un comunicat în care au menționat că posibil Alexandr Stoianoglo este dezinformat de către subalternii săi care în realitate mizează pe anarhie pentru a crea o impresie de inacțiune a sistemului judecătoresc. Mai mult, judecătorii au mai scris că orice altă formă de reacționare în interiorul puterii judecătorești se va asimila cu o imixtiune nejustificată în actul justiției.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova