Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce putere are declarația adoptată azi privind dezacordul față de dizolvarea Parlamentului

Experții au comentat inițiativa socialiștilor care au propus Parlamentului să adopte o declarație cu privire la dezacordul față de dizolvarea Legislativului, iar în cele din urmă aceasta a fost votată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Prezenți în cadrul centrului de presă Spuntik Moldova, analistul politic, Roman Mihăieș și expertul constituțional Teodor Cârnaț au comentat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a declarației prin care-și exprimă dezacordul față de dizolvarea Parlamentului. 

Dodon: Nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului
Inițiativa a fost a Partidului Socialiștilor. Potrivit deputatului PSRM Vasile Bolea, respectiva declarație trebuie să fie adusă la cunoștința președintelui Maia Sandu și, totodată, aceasta trebuie să fie informată că formațiunile parlamentare sunt dispuse să poarte consultări pentru instalarea unui nou guvern.

"Ei pot adopta zeci de declarații, dar contează prevederile Curții Constituționale. Ei niciodată nu vor dori anticipate, oamenii au de hrănit o familie, primesc niște salarii, au niște bonusuri, dar trebuie să respectăm câmpul juridic", a declarat Roman Mihăieș, analist politic. 

"De fapt, joi s-a consumat ideea majorității parlamentare absolute și formalizate. Odată ce nu au venit tu în cadrul Parlamentului să asiguri cvorum și nu ai venit în Parlament să pui întrebări candidatului la funcția de premier, o astfel de idee că tu ai o majoritate nu există, fiindcă în hotărârea Curții Constituționale este specificat că dacă tu ai o garanție ca și majoritate parlamentară să pui întrebări Guvernului Grosu și să califici prin vot: ori acorzi vot de încredere și a doua zi înaintezi o moțiune de cenzură, iată aici există majoritate, dar post factum nu au nicio valoare aceste majorități, fiindcă s-a consumat", a declarat Teodor Cârnaț, expert constituțional. 

Tot astăzi, liderul PSRM Igor Dodon a vorbit în cadrul emisiunii sale săptămânale despre acest subiect. 

"Dizolvarea Parlamentului este o penalitate pentru Parlament, adică îi dai afară pe deputați, dacă nu lucrează deputații. Dar dacă sunt 51 de deputați, o majoritate parlamentară care au declarat că sunt gata să voteze un Guvern, atunci de ce trebuie dizolvat parlamentul? Pentru că este ambiția și nagâțul unei doamne sau domnișoare care stă acum în funcția de președinte al țării. Nu este corect! Asta spun toate normele internaționale și Constituția. Ceea ce se întâmplă este o ambiție a cuiva", a spus Dodon. 

Precizăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat astăzi la consultări fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului, însă PSRM și grupul „Pentru Moldova” au cerut o amânare, având în vedere că participă la ședința Parlamentului unde se dezbat mai multe subiecte importante. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova