Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va fi sau nu prelungită vacanța elevilor: Ce spun autoritățile

România a prelungit vacanța elevilor cu aproape o lună din cauza situației pandemice, iar autoritățile de la Chișinău spun că analizează o asemenea opțiune și pentru Republica Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Recent, România a decis să facă modificări în procesul educațional pentru a lupta mai eficient cu pandemia de COVID-19. Mai exact, vacanţa de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie și până pe 4 mai. Astfel, în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va fi o scădere a mobilităţii, a explicat Ministrul Educaţiei de la București.

Informații actualizate: Câți elevi și cadre didactice sunt confirmați cu COVID
Prezent la emisiunea ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, a fost întrebat dacă autoritățile iau în calcul o asemenea decizie. 

"Prelungirea vacanței de primăvară pentru elevi ar fi o opține și pentru noi, dar trebuie să ținem cont că procesul de educație a fost grav afectat în acest an pandemic, iar în fața elevilor stau examene și acest lucru înseamnă o responsabilitate enormă pe sistemul de educațional. În primul rând, trebuie asigurată securitatea în școli. Nu știu dacă e cazul să mai impunem alte vacanțe, am avut multe până acum și dacă ne gândim că și de Paște vom avea vacanță, nu mai rămâne timp pentru finalizarea programului școlar și nu mai rămâne timp pentru pregătirea de examene", a declarat a șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

În același timp, Boris Gâlca susține că, în cazul învățământului online, societatea s-a împărțit în două tabere: cei care sunt pro și cei contra. Totuși, oamenii trebuie să știe că deciziile sunt luate după modelul altor state. 

"Trebuia de adoptat o atitudine logică, iar prin modelele și practicile altor țări, este dovedit că învățământul online este un mecanism de prevenire a infecției COVID-19 foarte eficient pentru toți: pentru copii, profesori și părinți. Comisia a luat decizia de a continua procesul de educație online pe o durată de două săptămâni, dar va depinde foarte mult de situația epidemică", a precizat Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Totodată, Boris Gâlcă susține că învățământul online protejează și cadrele didactice de infectarea cu coronavirus, însă autoritățile depun efort ca profesorii să fie vaccinați printre primii din țară împotriva coronaviruslui. 

A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează
"În perioada cât copiii vor învăța online, să încercăm să protejăm cadrele didactice, iar în etapa a doua de vaccinare să fie vaccinați profesorii. Această inițiativă aparține primarului general Ion Ceban și a fost bine salutată de Comisia de sănătate publică. Cu această inițiativă am fost în Parlament, să convingem Comisia să obținem vaccinul, și am găsit acest suport. În special. cadrele didactice din Chișinău sunt expuse pericolului de infectare, lucru se va întâmpla, fiindcă incidența este mai mare. Urmează comisia parlamentară să se mai convoace la acest subiect încă o dată și cred că, odată cu disponibilitatea vaccinului, va începe imunizarea cadrelor didactice", a declarat șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Miercuri au fost confirmate 2 273 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, un record absolut pentru țara noastră. 

"În ultima perioadă crește numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor. Avem în total 11 187 de mii de copii infectați, în special după cinci ani în sus. Ar fi bine ca părinții să fie atenți și să învețe și copii să respecte măsurile de protecție împotriva infecției", a declarat Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății. 

Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 219 988, dintre care 193 562 de pacienți au fost vindecați de COVID-19, iar 4 661 au murit din cauza complicațiilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova