Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează

Astăzi a început vaccinarea împotriva coronavirusului a studenților și a medicilor rezidenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițanu" și a celor de la Centrul de Excelență în medicină și farmacie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Aproximativ 90 la sută dintre profesorii, studenții și medicii rezidenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițanu" și din cadrul Centrului de excelență cu același profil din Capitală, s-au înscris pentru vaccinare. Aceștia vor fi imunizați cu vaccinul BBIBP-CorV, produs de către agenția chineză Sinopharm Beijing Institute of Biological Products, donat țării noastre de către Emiratele Arabe Unite.

Alarmant: Aproape 100 de mii de infectați cu COVID-19 în Chișinău
"S-a început procesul de imunizare în țară, iar noi, cei de la USMF, suntem a doua etapă din prima tranșă de imunizare, după colegii noștri din prima linie din medicină. Joi s-a luat decizia ca de azi să începem vaccinarea studenților, atât de la universitate, cât și de la colegiu. Avem două puncte de imunizare, unul pentru personalul didactic și personalul auxiliar, iar al doilea - pentru studenți. Am organizat ca aceasta să se facă rapid", a declarat Emil Ceban, rectorul USMF. 

Vaccinarea este benevolă și se face în baza buletinului de identitate și a contului personal din Sistemul Informațional de Management Universitar. Reprezentanții universității spun că fiecare persoană va putea să aleagă vaccinul pe care dorește să și-l administreze. 

Noi restricții din cauza COVID-19
"Vaccinul Sinopharm are o popularitate mare. Cu acest vaccin s-au vaccinat premierii Ungariei, Serbiei, Turciei, medicii din Ucraina. Am vorbit cu rectorul din Odesa și mi-au spus că este un vaccin bun. Vaccinul Sinopharm a fost testat, în faza III, pe mai mult de 60 de mii de voluntari. Cei care au peste 65 de ani, cei cu morbidități, vor alege trei variante de vaccinuri: Sinopharm, ulterior vom avea AstraZeneca și Pfizer. Primul venit, primul servit. Avem și mulți doritori să se vaccineze cu ”Sputnik”, de aceea noi nu obligăm pe nimeni să aleagă unul anume, fiecare să decidă pentru el", a mai spus rectorul USMF. 

Profesorii de la Medicină susțin că vaccinul este singura soluție pentru a depăși pandemia. 

"Ar fi bine să ne unim și să promovăm vaccinarea, să facem un front comun, să avem grijă de noi, să facem consultațiile necesare fiindcă vaccinarea va salva lumea, așa a fost în toate pandemiile de pe acest pământ. De aceea să ne implicăm activ, acesta este destinul nostru", a precizat Ana Manolache, directorul Centrului de excelență în medicină și farmacie ”Raisa Pacalo”.

Vaccinul BBIBP-CorV este aprobat în peste 20 de țări, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Argentina, Serbia și Ungaria. De precizat că Emiratele Arabe Unite au donat Republicii Moldova 2 000 de doze de vaccin anti-COVID-19, produs de compania chineză Sinopharm.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova