Coronavirus

În vacanţă, cu pașaportul COVID – când va fi pus în circulație

Certificatul despre care se vorbește de mai mult timp în cancelariile europene este practic deja o realitate – proiectul acestuia urmează să fie prezentat miercuri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. Un ”pașaport verde”, valabil pe întreg teritoriul UE, ar putea fi pus în circulație deja din  luna iunie. Autoritățile europene vor propune varianta finală a documentului.

Comisia Europeană spune că acest certificat sanitar va facilita călătoriilor în interiorul UE, de aceea este important să fie adoptat înainte de începerea sezonului estival.

Comisarul european pentru Piaţa Internă Thierry Breton a declarat duminică, 14 martie, că ”pașaportul verde” care urmează să fie prezentat săptămâna viitoare va conține informațiile legate de COVID-19 – dacă posesorul acestuia fie a fost vaccinat, fie s-a vindecat sau dacă are  făcut un test cu rezultat negativ.

Ce crede Lavrov despre introducerea ”pașapoartelor de vaccinare” în UE
Documentul va fi în format electronic sau pe hârtie, va avea un cod QR care va putea fi obţinut gratuit. Pașaportul va fi perfectat în limba fiecărei țări și tradus în engleză.

Breton a specificat că respectivul certificat sanitar va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene și că se depune efort pentru ca acesta să fie gata  înainte de luna iunie.

La supermarket doar cu pașaportul Covid-19>>>

Autoritățile europene speră că astfel se va reuși o relansare a industriei turistice, lucru important în deosebi pentru țările în ale căror economii acest sector este unul prioritar