CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Măsurile întreprinse de Primăria Chișinău pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus au dus la pierderi economice semnificative. Viceprimarul Chișinăului, Ilie Ceban, a vorbit în cadrul videoconferinței Moscova - Minsk - Bișkek - Chișinău - Nur-Sultan despre modul în care autoritățile municipale s-au descurcat cu consecințele pandemiei.
"Pandemia a condiționat necesitatea adoptării unui șir de măsuri restrictive pentru a preveni răspândirea virusului în rândul populației și acest lucru a afectat negativ businessul și economia Moldovei în ansamblu", a spus șeful adjunct al Capitalei.
Potrivit acestuia, consecințele pandemiei au fost simțite în mod deosebit de către angajații din sfera serviciilor, unde este necesară o interacțiune directă între clienți și furnizori. Din cauza impunerii restricțiilor de deplasare și în programul de lucru, precum și a cerințelor privind respectarea distanței sociale, aproape toate domeniile de afaceri au suportat pierderi semnificative. Și nici trecerea la comerțul online nu a compensat scăderea cererii.
"Primăria a oferit înlesniri la achitarea impozitelor locale și a prevăzut achitarea etapizată a plății pentru chiria încăperilor aflate în proprietatea municipală. De asemenea, unii agenți economici au fost scutiți de plata chiriei pentru perioada de carantină completă", a spus Cheban.
În timpul pandemiei au fost lansate platforme online pentru instruirea elevilor și studenților, precum și pentru monitorizarea pacienților cu forme ușoare ale bolii care sunt tratați acasă.
Drăgălin: Moldova poate depăși criza împreună cu statele CSI>>>
De asemenea, Ceban a atras atenția asupra inițiativei administrației publice locale privind organizarea unei platforme de voluntari pentru susținerea și acordarea asistenței persoanelor social-vulnerabile din Chișinău în condiții de urgență.
La aceasta s-au inclus 400 de voluntari ai inițiativei civice „Împreună împotriva COVID-19” și 100 de voluntari ai „Orașului fără maxi-taxi”. Ei au participat la diverse acțiuni de susținere a persoanelor în vârstă și persoanelor cu dizabilități, contribuind semnificativ la ajutorarea celor ajunși în nevoie.
Potrivit viceprimarului, în timpul pandemiei voluntarii au asigurat colectarea și distribuirea alimentelor pentru aproximativ cinci mii de familii, au donat de asemenea pentru diverse instituții sociale de stat produse alimentare, echipamente de protecție individuală, măști, mănuși, termometre și dezinfectanți.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova