Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Informează-te: Ce amendă riști dacă dai foc la frunzele uscate

Vremea începe se se încălzească, iar moldovenii s-au obișnuit ca primăvara să facă curat în curți și grădini și să dea foc la vegetația uscată. Totuși, oamenii trebuie să știe că pentru astfel de încălcări riscă amenzi.
Sputnik

Incendiu de vegetație în raionul Dondușeni: Focul a mistuit un lan de grâu
CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției de Mediu susțin că în urma arderii vegetației uscate sunt emanate diferite substanțe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - considerați cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici.

Anterior, ecologistul Anatolie Prohnițchi a declarat în studioul Spunik Moldova că aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a declarat  ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Riscăm să murim de sete: Pericolul care amenință Moldova
Inspectoratul pentru Protecția Mediului organizează verificări pentru constatarea și examinarea cazurilor de ardere a frunzelor uscate, iar cei care încalcă legea riscă amenzi. Potrivit legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 600 la 1200 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de până la 9 000 cu privarea dreptului de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. 

Specialiștii mai spun că cea mai bună soluție este ca frunzele și alte resturi vegetale să fie strânse și compostate, care ulterior va servi ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Avantajele vegetației uscate: 

  • Oferă adăpost de iarnă pentru insecte și animale - buburuze, arici;
  • Sporesc capacitatea solului de a reține apa;
  • Protejează solul (și rădăcinile) de înghețuri și secetă;
  • Hrănesc și adăpostesc fauna microbiană;
  • Sunt o sursă de nutrienți importanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova